Ferrari-president Luca di Montezemolo sluit niet uit dat de Formule 1-teams een eigen kampioenschap gaan opzetten. Dat zegt hij in een interview met CNN.

“Eind 2012 lopen de contracten af die de teams hebben met de huidige eigenaar CVC. We hebben dan drie mogelijkheden”, zegt Di Montezemolo. “We kunnen een nieuw contract tekenen. Of we zetten zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse basketbalteams een eigen onderneming op, zoals de NBA. De laatste optie is een andere partner vinden.”

Eén van de gegadigden is News Corporation, dat al heeft laten weten in samenwerking met de Italiaanse investeringsmaatschappij Exor de mogelijkheden te verkennen om de Formule 1 over te nemen. Volgens CVC en Bernie Ecclestone is de klasse echter niet te kop, tenzij er een heel goed bod komt.

“Bernie heeft goed werk verricht, maar hij heeft de sport al verkocht”, vertelt Di Montezemolo. “Het is niet meer zijn zaak. Het is aan CVC om te verkopen. In theorie hebben zij echter niets in handen, omdat de contracten aflopen. De teams hebben het dus voor het zeggen.”

Volgens Di Montezemolo is het mede aan Ecclestone te danken dat de Formule 1 een mondiale sport is geworden. “Maar nu moeten we de beste oplossing zoeken. Het is belangrijk om te blijven investeren met het oog op de toekomst. We staan aan de vooravond van een belangrijk moment, maar we hebben de tijd om een goede afweging te maken.”

Di Montezemolo is niet gelukkig met de huidige opzet van de Formule 1. “Het is te kunstmatig”, zegt hij. “Ik wil strijd op de baan zien, niet in de pits. Tachtig stops in een race is veel te verwarrend. We zijn te ver gegaan met de mechanische trucjes.”