*

Door de lens van Peter: Fantastisch uitzicht vanaf ‘oma’s balkon’ in Monaco

Redactie

Redactie

13 maart 2019 08:00

Door de lens van Peter: Fantastisch uitzicht vanaf ‘oma’s balkon’ in Monaco

Peter van Egmond is als fotograaf aanwezig geweest bij honderden F1-races en is sinds het begin van FORMULE 1 in 1994 aan het tijdschrift verbonden. Zijn archief behelst misschien wel miljoenen foto’s, in het kader van ons 25-jarig jubileum zoekt hij er elke week één uit.

Peter van Egmond

Kijk voor zijn beste foto’s in alle formaten en vormen in zijn online shop.

Om zich van de concurrentie te onderscheiden, is een fotograaf altijd op zoek naar het beste plekje naast de baan. Daar is vindingrijkheid en doorzettingsvermogen voor nodig, maar in sommige gevallen geeft dom geluk de doorslag. “Deze foto heb ik in 2005 gemaakt, het is technisch gezien niet eens zo’n bijzondere foto. Ik heb ‘m geschoten met een fish-eye, maar het verhaal erachter is nog veel leuker”, vertelt Van Egmond.

Lees ook: Door de lens van Peter: Unieke foto van kampioen Michael Schumacher

“ik zat in het vliegtuig van Amsterdam naar Nice, ik was op mijn computer wat aan het prutsen met foto’s en kreeg een duimpje van mijn buurman. Het was een Braziliaan met een voorliefde voor Formule 1, hij was ook op weg naar Monaco. Toen hij hoorde dat ik fotograaf was, kreeg ik een hele serie vakantiefoto’s uit Brazilië te zien. Vuige carnavalsfeestjes met veel vrouwen, het  was een gefortuneerde man.”

Vlag aan het balkon
De twee raken aan de praat en Van Egmond wordt uitgenodigd om vanaf een balkon bij de Mirabeau-bocht foto’s te nemen, de oma van de Braziliaan woont daar namelijk. “Ik kreeg zijn nummer maar was eigenlijk niet echt van plan om er naartoe te gaan. Vlak voor de race begon, ik stond bij het Grand Hotel in de hairpin, zag ik een Braziliaanse vlag aan een balkon hangen. Een fantastische plek, dit moest ‘m wel zijn. Dus ik bellen en ben vervolgens met mijn hele zooi naar boven gerend.”

“Buiten adem en onder het zweet heb ik snel mijn camera klaargemaakt en kon ik nog net deze foto maken. Het is alles wat Monaco is in één plaat. De zee, de haven, een strakblauwe lucht en bijna het gehele startveld in één beeld gevangen. Het is nog altijd één van mijn favoriete foto’s. Ik heb daarna nog een paar jaar op dat balkon gestaan tot ik geen gehoor meer kreeg aan de deur. Oma was overleden en het appartement is verkocht.”

Lees ook: Door de lens van Peter: Eerste ontmoeting met een kereltje genaamd Max

Foto: Peter van Egmond