Renger van der Zande begint morgen vanaf de elfde startplaats aan zijn thuisrace. De Nederlandse DTM-debutant hoopt op Zandvoort zijn eerste punten in het Duits toerwagenkampioenschap te bemachtigen.

Van der Zande kwam ternauwernood door het eerste deel van de kwalificatie. Tegen het einde van de sessie leek hij buiten de boot te gaan valle, maar met een ultieme krachtsinspanning wist hij zich toch bij de beste veertien te scharen. Ook in het tweede deel bewaarde Van der Zande het beste voor het laatst. In de slotminuut sprong hij van de veertiende naar de negende plaats. Dat was echter net niet genoeg om een ronde verder te komen. Zeker niet nadat nog twee coureurs onder zijn tijd duiken. 

Met een elfde startplaats kan Van der Zande echter tevreden zijn. Hij is bovendien de snelste van de Mercedes-coureurs met een ‘oude’ bolide. Punten zijn nog altijd binnen bereik. Daarvoor moet hij morgen bij de eerste acht over de finish zien te komen. “De kwalificatie ging goed. Het is fantastisch om hier te staan. Hopelijk zijn er morgen nog meer fans”, aldus de Nijmegenaar, die hoopt op een betere start dan in Hockenheim. 

Oud-kampioen Mattias Ekstrom, in de openingsrace nog als tweede geëindigd, bleef steken op de zestiende plaats. David Coulthard, die in de vrije training nog veel tijd verspeelde met een knullige fout, kwam nog wel door de eerste schifting, maar meer dan plek 14 zat er niet in. De voormalig Formule 1-coureur vloog in de ochtendsessie uit het Scheivlak. Hij wist de grindbak weer te verlaten om er een bocht later alsnog in vast te komen zitten, doordat hij vanwege al het grind in zijn wielkasten niet op tijd kon remmen. 

“Ik maakte een fout in de vrije training en bracht veel tijd door in de pits, terwijl de monteurs al het grind verwijderden. Daardoor kon ik niet echt wennen aan de auto. Maar het team heeft de auto verbeterd voor de kwalificatie en het viel me eigenlijk nog mee. Het is leuk om weer in Zandvoort te zijn. Ik kwam hier in 1984 al om te karten en heb echt affiniteit met dit circuit”, aldus de Schot, die in 1991 de eerste editie van de Masters of F3 won op het duinencircuit.

Ralf Schumacher, in 1995 tweede in de Masters en vorig DTM-weekend nog derde, start morgen als achtste. Voor hem staan de Audi’s van Edoarda Mortara en Timo Scheider en Mercedes-collega Gary Paffett. De Engelsman startte in Hockenheim als achttiende en eindigde als zesde, dus ziet de race nog positief tegemoet. Zijn teamgenoten Bruno Spengler en Jamie Green staan er echter beter voor (eerste en tweede) en ook Audi-coureurs Mike Rockenfeller en Martin Tomczyk (derde en vierde) zullen zich niet eenvoudig gewonnen geven.