*

Ecclestone: ‘F1 gaat niet ten onder’

Daan de Geus

Daan de Geus

23 december 2015 10:48

Ecclestone: ‘F1 gaat niet ten onder’
Racepictures

Bernie Ecclestone, de grote commerciële baas van de Formule 1, draait er niet omheen dat de sport in de problemen zit. Bang dat de Formule 1 ten onder gaat, is hij echter niet.

Dat maakt Ecclestone duidelijk in interview met Auto, Motor und Sport. “De Formule 1 heeft problemen, maar dat is altijd al zo geweest en zal ook nooit anders zijn.” Bang dat de Formule 1 ten onder gaat, is Ecclestone niet. “De Formule 1 zal deze problemen overleven.”

Zelfs een worst-case-scenario zoals dat gedurende 2015 dreigde – met het voortbestaan van Lotus in gevaar en Red Bull en Toro Rosso lange tijd onzeker voor 2016 wegens het uitblijven van een motordeal – bracht Ecclestone niet aan het twijfelen: “Ook dat had de sport niet stuk gemaakt.”

Uiteindelijk is Lotus gered door Renault, dat het team heeft overgenomen. Red Bull en Toro Rosso zijn er verder ook in 2016 gewoon weer bij, want beide teams hebben toch nog motorcontracten kunnen afsluiten voor volgend jaar.

Het grote probleem van 2015, meent Ecclestone, was echter dat ‘de motorleveranciers uit eigenbelang handelden’. Daarom besloten Mercedes en Ferrari volgens Ecclestone ook geen motordeal te sluiten met rivaal Red Bull, wat ze volgens hem samen hadden afgesproken omdat ze ‘dezelfde koers varen’.

Toch is de vermeende alliantie tussen Mercedes en Ferrari niet het enige probleem, vervolgt Ecclestone. Zo hebben de motorleveranciers sowieso te veel macht, zijn de motoren te duur, handelen alle teams uit eigenbelang en wordt de sport op een verkeerde manier bestuurd, volgens de Brit.

Ecclestone, die samen met FIA-president Jean Todt een mandaat van de FIA heeft gekregen om de problemen in de sport op te lossen, sluit dan ook niet uit dat de dagen van de F1 Strategy Group – het orgaan dat de toekomstige koers van de sport dient uit te stippelen – geteld zijn.

“Het hangt er vanaf of de motorleveranciers in januari met eigen oplossingen komen die aansluiten bij het streven om de motoren goedkoper en minder ingewikkeld te maken”, verklaart Ecclestone, die ook nog altijd op de komst van een onafhankelijke motorleverancier – zonder eigen team – hoopt.

Ecclestone zet er verder nog altijd op in om per 2017, gelijk met de komst van radicale nieuwe bolides met een agressieve look, een nieuwe motorformule te introduceren. Dat alles met één einddoel voor ogen: de fans een strijd vooraan het veld bieden.

Lees meer over

Ecclestone F1 Fia Fom