De FIA lanceerde eind 2013 een nu al controversiële regelwijziging: voor de laatste race van het kampioenschap in 2014 worden dubbele punten toegekend. Onder andere Sebastian Vettel en Ferrari-baas Luca di Montezemolo zijn niet blij met de regel. Bernie Ecclestone snapt de kritiek niet: “Ze hebben zelf ook geen idee waarom ze er tegen zijn.”

Vettel bestempelde, vlak na de introductie van de dubbele punten begin december, de nieuwe regel als absurd. “Het straft de teams die het hele seizoen hard gewerkt hebben.”  Daarna vielen de criticasters over elkaar heen en gaf Ecclestone twee weken later aan dat de regelwijziging mogelijk nog wordt teruggedraaid.

De 83-jarige lijkt daar nu helemaal van afgestapt te zijn. In een interview met de Amerikaanse krant Wall Street Journal geeft hij aan: “Ik snap niet waarom het een slecht idee zou zijn. Vorig jaar waren de laatste drie races van het seizoen betekenisloos. We verloren veel televisie-aandacht.”

Daarom was het originele plan van de Brit, die het idee bedacht, om in de laatste drie races dubbele punten toe te kennen om de sport spannender te maken ondanks de dominantie van Sebastian Vettel en Red Bull. Dat dit nog steeds Ecclestones voorkeur geniet, stelde hij eind vorig jaar al: “Voor mij is het alles of niets: of de laatste drie races zijn allemaal dubbele punten waard, of alles blijft bij het oude”.

Wat er nu precies met de regel gaat gebeuren wordt eind januari beslist in een vergadering van de F1 Strategy Group, een groep met daarin de leden van de FIA, commerciële managers van de sport en de zes grootste constructeurs. Mochten alle vertegenwoordigde teams tegen stemmen, gaat het plan niet door. Ecclestone zal zich echter blijven inzetten voor het idee: “De bedoeling is nog steeds om het voor 2015 in te voeren in de laatste drie races van het seizoen.”