Bernie Ecclestone heeft op de eerste dag van de rechtszaak die in Duitsland wegens vermeende omkoping tegen hem dient nogmaals benadrukt onschuldig te zijn.

Ecclestone wordt er van verdacht in 2006 de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky te hebben omgekocht voor een bedrag van ongeveer 33 miljoen euro, om zo de verkoop van de commerciële rechten van de Formule 1 te beïnvloeden.

Gribkowsky, die namens de BayernLB-bank verantwoordelijk was voor de verkoop, zou er daarom niet alleen voor hebben gezorgd dat het Ecclestone gunstig gezinde CVC Capital een meerderheid van de aandelen in handen kreeg, maar ook nog eens dat dit voor een gunstige prijs gebeurde die niet marktconform was.

Hoewel Ecclestone eerder (in februari) in Engeland werd vrijgesproken van omkoping in een civiele zaak die was ingediend door Constantin Medien, dat samen met BayernLB aandeelhouder was in de Formule 1 en haar aandelen samen met de bank verkocht aan CVC, is de Duitse staat van mening dat een strafzaak alsnog aan de orde is.

Op donderdag, de openingsdag van de zaak, heeft de aanklager herhaald Ecclestone schuldig te achten aan omkoping, terwijl Ecclestone’s advocaten weerspraken dat de Engelsman daar schuldig aan is.

“De vermeende omkoping heeft nooit plaatsgevonden en de tenlastelegging van de staat – die gebaseerd is op verklaringen van de heer Gribkowsky – is onjuist, misleidend en niet sluitend”, zo liet één van Ecclestone’s advocaten in een verklaring weten, waarbij hij tevens aanhaalde dat Ecclestone Gribkowsky niet heeft omgekocht, maar juist door de bankier werd afgeperst.

En nu?
Met de eerste dag van de rechtszaak achter de rug, duurt het nu iets meer dan een week voordat de behandeling van de strafzaak verder gaat op vrijdag 2 mei, terwijl de zaak in geheel naar verwachting tot en met september van dit jaar zal duren.

Mocht Ecclestone schuldig worden bevonden, dan zal CVC Capital – dat ondanks dat het grofweg de helft van haar aandelen heeft verkocht nog altijd grootaandeelhouder is met een belang van zo’n 35 procent – hem ontslaan als hoofd van Formula One Management, de partij die de sport commercieel uitbaat. Daarnaast kan hij uiteraard de gevangenis indraaien of een andere straf krijgen.

Hoewel Ecclestone eerder al officieel een deel van zijn taken naast zich neerlegde vanwege de rechtszaak, behoudt hij vooralsnog wel de dagelijkse leiding. Voor de eventuele opvolging van de 83-jarige Brit, liggen voor zover bekend geen concrete plannen klaar.