Bernie Ecclestone is (tijdelijk) teruggetreden als hoofd van Formula One Management, de groep die de Formule 1 commercieel uitbaat. Dit naar aanleiding van de rechtszaak die de Duitse staat tegen hem begint. Ecclestone behoudt wel gewoon de dagelijkse leiding.

Op donderdagochtend werd bekend dat de Duitse staat een rechtszaak tegen Ecclestone begint wegens het vermeende omkopen van bankier Gerhard Gribkowsky tijdens onderhandelingen over de verkoop van de commerciële rechten van de Formule 1 in 2006.

Als gevolg hiervan heeft Ecclestone, zo meldt CVC Capital – grootaandeelhouder in de Formule 1 en Formula One Management (FOM) – besloten om in ieder geval tijdelijk terug te treden als directeur van FOM.

“Na overleg met het bestuur heeft Bernie Ecclestone voorgesteld om, zolang deze zaak loopt, afstand te doen van zijn positie als hoofd van FOM, hetgeen de bestuursraad heeft aanvaard”, verklaart CVC Capital, waarbij het aangeeft dat dit met directe ingang zal gebeuren.

CVC stelt daarbij verder – en wellicht ook belangrijker, wat de Formule 1 betreft althans – dat Ecclestone ‘in het belang van zowel de zakelijke belangen alsmede de sport zelf’ de dagelijkse leiding behoudt, al zal hij hierbij wel onder strenger toezicht komen te staan.

Door het (tijdelijke?) terugtreden van Ecclestone, krijgen CVC-kopstukken Peter Brabeck-Letmathe en Donald MacKenzie bovendien meer verantwoordelijkheden aangaande FOM en de Formule 1 op hun bord.

Wat uit de verklaring van CVC Capital tussen de regels door verdder duidelijk wordt, gezien de manier waarop deze is verwoord, is dat de investeringsmaatschappij de deur op een kier laat staan voor een officiële terugkeer van Ecclestone, mocht de rechtszaak goed voor hem aflopen.