Positieve verwachtingen, discussies over de stewards en speculaties over volgend seizoen. Het is ‘business as usual’ op het Autódromo Hermanos Rodriguez. Maar de verwoestende aardbevingen die Mexico de afgelopen maanden troffen, zijn zeker nog in ieders gedachten.

In september kreeg Mexico zware klappen te verduren, met honderden doden en duizenden gewonden en grote verwoestingen als gevolg. Het circuit in Mexico-Stad en de faciliteiten eromheen doorstonden de aardschokken zonder schade. Ook op de weg ernaartoe zijn weinig sporen van het natuurgeweld te zien. Het lijkt er in ieder geval geen grotere puinhoop dan normaal. Maar in andere delen moet nog veel wederopbouw worden gedaan. De emotionele wonden zullen nooit helen.

De Grand Prix van Mexico gaat gewoon door zoals gepland. ‘The show must go on’, zoals het heet. Zolang het de herstelwerkzaamheden niet in de weg zit, is dat ook geen slechte zaak. Wellicht kan het zelfs een licht zalvende werking hebben. Even wat afleiding voor de bevolking. En aandacht voor de situatie bij de rest van de wereld. Het broodnodige perspectief. Tijdstraffen en contractbesprekingen zijn dan even niet meer zo schokkend.

Lokale held Sergio Pérez toonde zich zeer betrokken met het lot van zijn landgenoten. Hij schonk een flink bedrag en riep anderen op zo veel als ze konden missen te doneren voor noodhulp. “Het zijn zware maanden geweest voor ons land”, vertelt Pérez. “Niet alleen in Mexico-Stad, maar ook andere regio’s. Maar het was geweldig om te zien hoe heel Mexico, en eigenlijk de hele wereld de schouders eronder zette. Dit wordt een speciale race die de fans hopelijk de vreugde brengt die ze verdienen.” Lewis Hamilton, die in Mexico hoopt zijn vierde wereldtitel binnen te slepen, sluit zich daarbij aan: “Hopelijk kunnen we Mexico wat geluk brengen.”