Run That Track, de loopgroep van de Formule 1 heeft de afgelopen jaren meer dan een miljoen dollar bijeen gelopen voor de Make a Wish Foundation. Formule 1 leverde daar ook een kleine bijdrage aan.

Namens Formule 1 heb ik inmiddels alle bewoonde contintenten bezocht, maar schandalig genoeg was ik nog nooit op Spa-Francorchamps geweest. Dit jaar kwam het er dan eindelijk van en ging een langgekoesterde wens in vervulling: de confrontatie met Eau Rouge. Tijdens de vrije training op zaterdag keek ik vol bewondering hoe de Formule 1-auto’s de magische bocht bedwongen. ’s Avonds mocht ik zelf een poging wagen, maar dan met de benenwagen.

Hoewel ik een redelijk sportieve basis meen te hebben – je wordt immers niet zomaar Nederlands kampioen curling op natuurijs – heb ik toch maar wat hardlooptraining gedaan ter voorbereiding. Helaas woon ik in de polder, maar gelukkig hebben ze in Hoofddorp een heuse heuvel aangelegd voor de Floriade van jaren geleden, zodat ik ook wat klimmeters in de benen had. Maar dat hellingspercentage valt natuurlijk in het niet bij de klim naar Raidillon.

Ik heb Eau Rouge dan ook maar niet voluit genomen. De finishlijn ligt immers nog eens 5,5 kilometer verderop en het rechte stuk Kemmel richting Les Combes is verradderlijk vals plat. Daarna volgt gelukkig ook een lange afdaling, zodat je weer even op adem kunt komen. En dan is het nog even doorbijten in de laatste sector tot de finishlijn in zicht komt. En ook al staat er niets op het spel en zijn er al tientallen anderen over de streep gekomen, sprint je om elke plaats winst.

Maar de overwinning was het doel niet. Het ging om de unieke ervaring. Het doet je beseffen in welke bevoorrechte positie je verkeert als Formule 1-medewerker. En dan is het mooi als je ook een steentje kunt bijdragen aan mensen die het minder goed hebben. Voor iedereen die een ronde registreert via Run That Track doneert F1-sponsor UBS namelijk een bedrag aan de Make a Wish Foundation, waardoor ook wensen van levensbedreigende zieke kinderen kunnen worden gerealiseerd.