Even leek zijn dag op een drama uit te lopen: Sebastian Vettel crashte in VT3 en dreigde vervolgens terwijl de laatste seconden wegtikten in Q1 te stranden. De Duitser redde het uiteindelijk gewoon tot Q3, maar moest daarin genoegen nemen met een vierde plek.

Vettel crashte in de derde vrije training bij bocht één, al was de schade op tijd voor de kwalificatie gerepareerd. Het leverde zijn manschappen een vriendelijk bedankje op van de Duitser, al was het later in de eerste heat nog wel even zweten: met de laatste reeks runs in volle gang, was Vettel tot in de drop zone afgezakt.

Door een sterk rondje toen het telde sprong hij echter naar P1 en was veilig. Hij wist die plek later in de kwalificatie echter niet vast te houden. In het beslissende derde deel van de sessie moest hij het met de vierde tijd doen. Maar eerst even over die crash: kwam die voort uit het feit dat Ferrari dit jaar achter de feiten aanloopt en Vettel iets wilde ‘forceren’, wil Sky Sports weten? “Ach daar heeft het niets mee te maken”, reageert Vettel. “Ik wil de schuld niet op iets anders afschuiven”, steekt hij de hand in eigen boezem.

In de kwalificatie was het daarna ‘een paar rondjes weer het ritme vinden’. “Al heb ik hier aan de andere kant zoveel gereden dat dat geen probleem is.” Zo wist Vettel gewoon uit Q1 te komen, iets wat zijn teamgenoot Charles Leclerc opvallend genoeg niet lukte na geblunder bij Ferrari.

Lees ook: Teleurgestelde Leclerc: ‘We hadden tijd genoeg om nog een ronde te doen’

Leclerc was daarvoor in VT3 de snelste man op de baan geweest, maar die goede vorm had Ferrari in de kwalificatie niet meer te pakken, vertelt Vettel. “Charles was vanochtend inderdaad vrij happy, maar vanmiddag ging het gewoon wat minder.” Als reden wijst hij naar de banden. “We hebben moeite die op temperatuur te krijgen en dan krijg je gewoon het goede gevoel niet dat je hier nodig hebt.”

Dat Ferrari ‘het’ gewoon nog niet heeft dit jaar, is volgens Vettel simpelweg de realiteit. “Het is niet anders, we moeten het voor nu gewoon accepteren. Al graven we diep om vooruitgang te maken.”

Lees ook: Hamilton pakte poleposition in de straten van Monaco