Voor Charles Leclerc gaat met zijn overstap naar Ferrari een droom in vervulling, terwijl de Scuderia na jaren op zeker spelen eindelijk voor jong talent kiest. Het is een spannende transfer, maar niet zonder risico. Zo oordelen ook voormalig Formule 1-coureurs Mark Webber en Jacques Villeneuve. “Ferrari is in psychologisch opzicht het zwaarste team om voor te rijden.”

Natuurlijk: Leclerc staat te boek als een toptalent en heeft dit jaar bijzondere dingen laten zien bij Sauber. Aan zijn rijderstalent twijfelen ze dan ook niet. In tegendeel: “Als coureur heb ik Charles erg hoog zitten”, zegt Webber, in de Formule 1 goed voor 215 Grands Prix en 9 overwinningen. Maar het moeilijke aan de overstap, volgens Webber, is niet het rijden. “Het gaat om alles wat er verder bij komt kijken, het werk van maandag tot en met vrijdag.”

Daar komt bij, zo vervolgt de Aussie, dat de stap van Sauber naar Ferrari enorm is. “Het wordt voor Charles als Everest beklimmen zonder zuurstofmasker. Tot op heden kreeg hij op weg naar de top altijd zuurstof toegediend, nu moet hij op eigen kracht ademen.” Want bij Ferrari, zo stelt Villeneuve, de wereldkampioen van 1997, is er geen ademruimte: “Je moet er gelijk presteren, je kunt er niet eerst een jaar op gang komen.”

Leclerc zal in 2019 steevast in Ferrari-tenue in de paddock te zien zijn.

Villeneuve noemt de transfer dan ook “een geweldige kans voor Leclerc, maar een geweldig risico voor Ferrari.” Ook de Canadees roemt Leclercs talent. “Ik sla hem hoog aan, maar we weten niet hoe goed hij écht is. Het moet er wel uit komen. Charles is pas twintig, jong, dan moet je nog groeien door ervaring.” En, niet te onderschatten: “Ferrari is in psychologisch opzicht het zwaarste team om voor te rijden.”

Was Leclerc naar Red Bull of Mercedes gegaan, dan was het anders geweest, makkelijker. “Maar bij Ferrari zijn de monteurs geen werknemers maar familie en kijkt heel Italië mee. Een coureur voelt dat. We hebben dat in het verleden gezien: Alain Prost brak onder de druk, net als Nigel Mansell, en we zien Sebastian Vettel er nu ook onder gebukt gaan.”

Vettel, dat is nog zoiets: is Leclerc gehaald als signaal aan Ferrari’s kopman, nu deze fouten maakt onder de druk? Villeneuve denkt van niet. “Volgens mij wilde Ferrari gewoon wat veranderen.” Webber denkt dat Vettel ‘nog geen slapeloze nachten heeft van Leclercs komst’. “Daarvoor heeft hij nu te veel aan zijn hoofd met de titelstrijd. En hoe het volgend jaar gaat, zullen we wel zien.”

In het nieuwste nummer van FORMULE 1, nr. 14, lees je meer over de toptransfer van toptalent Leclerc. Waaronder waarom Villeneuve vindt dat het niet logisch is dat Ferrari Räikkönen inwisselt en waarom Webber denkt dat Leclerc erg volwassen is voor zijn jonge leeftijd. FORMULE 1 nr. 14 is nu in de winkel te koop of hier online te bestellen.