Nu het seizoen 2018 bijna voorbij is, legt Formule 1 de cijfers naast elkaar. Wat blijkt, als we de twee seizoenshelften van de top 6 coureurs met elkaar vergelijken, krijgen we een totaal ander beeld.

Het gaat in dit overzicht om twee gelijke helften van tien races, de Grand Prix van Abu Dhabi wordt buiten beschouwing gelaten. De eerste helft van het seizoen liep van de Grand Prix van Australië tot en met de Grand Prix van Groot Brittannië. Na deze tien races zag de stand in het kampioenschap er zo uit:

Stand na de eerste helft van 2018:
1. Vettel 171
2. Hamilton 163
3. Räikkönen 116
4. Ricciardo 106
5. Bottas 104
6. Verstappen 93

Sebastian Vettel leidde de stand, met Lewis Hamilton op een kleine achterstand. Zij namen al een grote voorsprong op de rest, aangevoerd door Kimi Räikkönen. Max Verstappen sloot de top zes af.

Hoe anders was de tweede seizoenshelft, die liep van de Grand Prix van Duitsland tot en met de Grand Prix van Brazilië. Hieronder staan de scores.

Stand na de tweede helft van 2018:
1. Hamilton 220
2. Verstappen 141
3. Räikkönen 135
4. Bottas 133
5. Vettel 131
6. Ricciardo 52

Hamilton heeft in de tweede helft de meeste punten gescoord. Wat vooral opvalt is dat hij met 220 punten veel meer punten haalt dan de leider van de eerste helft, Vettel, met 171 stuks. Zijn voorsprong op nummer twee Verstappen is dan ook groot. Räikkönen heeft met iets meer punten dan in de eerste helft de derde plek behouden, net voor Valtteri Bottas en Sebastian Vettel, die pas op de vijfde plek is terug te vinden. Daniel Ricciardo sluit de top zes af, met een bedroevende 52 punten. Zijn pechreeks is daar grotendeels de oorzaak van.

Hamilton legde in tweede helft basis voor titel
Wat kunnen we uit deze cijfers afleiden? Dat Vettel een goede eerste seizoenshelft had, maar een slechte tweede. Hamilton kende een redelijke eerste helft, maar een nog veel betere tweede. Daarmee legde hij de basis voor zijn vijfde titel. Ricciardo had een redelijke eerste helft, maar een waardeloze tweede. Teamgenoot Verstappen scoorde juist meer punten in de tweede helft. Bij Bottas was er weinig verschil en Raïkkönen deed eigenlijk niets anders in de tweede helft dan in de eerst helft.