Normaal gesproken hangen we in de rubriek Even bellen met… met iemand aan de lijn, dit keer praten we zondag een paar uur na de race na met Ziggo Sport-pitreporter Jack Plooij. Over de Grand Prix van Oostenrijk en de geschiedenis, het heden en de toekomst van Max Verstappen vs Charles Leclerc. “Dit wordt als Senna versus Prost.”

Jack, dat was me de race wel!
“Goeiedag zeg! Als je ziet dat Verstappen zo van z’n startplek komt, denk je: ‘O fuck, nee hè’, maar als je daarna ziet wat een kracht er loskomt bij dat mannetje… Niet normaal wat die gast allemaal laat zien. Buitenaards, dat roept iedereen. En waar we vorige week allemaal riepen: ‘de Formule 1 is dood, de Formule 1 is saai’, laat Max gewoon zien dat je en een Ferrari en een Mercedes in kan halen op de baan. Dat had ik tot vlak voor de start nooit gedacht.”

Jack Plooij. Foto: Peter van Egmond.

Was deze zege puur aan Max te danken, of hielpen de omstandigheden ook mee?
“Hij reed ge-weldig, maar het kwam ook door de omstandigheden. Ik hoorde van Red Bull-kopstuk Helmut Marko dat ze dertig ronden voor het eind van Honda vrij mandaat kregen om de motor he-le-maal open te draaien.”

Want als ie hierna de volgende race stukgaat, soit?
“Juist. En er is vanavond (zondagavond, red.) een belangrijke meeting, met een hele hoge jongen van Honda die er is. Ik noemde dat ook, in gesprek met Marko. Hij reageerde lachend: ‘hoe weet jij dat’. Dan weet je dat je goed zit. Ik meen dat Honda binnenkort een belangrijke beslissing te nemen heeft over doorgaan na 2020 of niet.”

Het gerucht gaat dat dat in juni of juli moet zijn…
“Dat zou kunnen. Wat ik weet, is dat de board of directors van Honda voor ze vorig jaar besloten met Red Bull in zee te gaan, niet stond te springen. Marko heeft ze echt over moeten halen. Wellicht dat ze daarom nu ook alle registers opengedraaid hebben om hier toch die overwinning te halen die ze nog niet hadden. Wat Max’ weekend betreft, meen ik dat Adrian Newey heeft gezegd dat hij toch wat aerodynamische updates op de auto had: de voorvleugel en barge boards. Tel dat op bij Max die de knop helemaal mag opendraaien, en dan kan het gewoon allemaal. Maar je moet het wel doen hè, op het juiste moment.”

Max deed het in duel met Leclerc, dat ging hard-tegen-hard.
“Dit heb ik op de kartbaan ook gezien van deze jongens. Ik zal het je sterker vertellen: Verstappen heeft Leclerc daar een keer ge-T-boned in de karts, echt vol erin. Toen gingen ze er samen af en zeiden de stewards tegen die kleine mannetjes – het waren net aapies, hè: ‘jullie krijgen allebei straf’. Het verschil tussen Leclerc en Verstappen? Leclerc zei: ‘Ik wil niet achteraan beginnen’. Verstappen zei: ‘Dan win ik wel van achteren’. Typisch, hè? Maar dan heb je het over vijftien jaar geleden, ofzo. Maar dit gaan we nog veel vaker zien, dat geef ik je op een papiertje.”
(tekst loopt door onder de foto)

Het ging hard-tegen-hard tussen Leclerc en Verstappen. Foto: Motorsport Images.

Is dit de strijd voor de toekomst? Wordt dit Senna versus Prost, of beleefder: Schumacher versus Häkkinen?
“Nee, nee, nee. Dit wordt Senna – Prost. Dat is mooi, joh. Ik ken Leclerc gelukkig al heel lang en hij kwam na de race nog voor de camera. Ik zeg: ‘not a happy face‘. En hij: ‘nee, dit is niet goed, ik ben het hier niet mee eens’. Ik gaf hem nog een compliment over zijn toprace, en dat vindt ie dan wel weer fijn en dan geeft hij ook leuk antwoord. Dat is Leclerc zoals ik hem ken: grrr, een beetje pissed, maar een nette jongen.”

Je hebt laatst een boek uitgebracht,Verhalen uit de pits, onder meer over hoe coureurs met de media omgaan. Hoe vond je dat Verstappen en Leclerc dat deden?

Charles Leclerc. Foto: Peter van Egmond.

“Goed, tenminste, hoe ze voor onze camera stonden. Verder heb ik niet veel gezien. Wel hoorde ik in m’n oortje wat Verstappen tegen Martin Brundle zei: ‘als dit al niet meer kan, hoef ik hier niet meer te rijden, is het geen Formule 1 meer’. En dat Leclerc het er niet mee eens is, dat ze echt zeggen wat ze er van vinden, is toch super? Je hoeft elkaar niet op de bek te slaan, maar zeggen waar het volgens jou op staat, dat hoort bij de show en sport. En ze stonden zo’n twintig minuten na dat hele feest al zo voor ons. Dat vind ik best knap, op je 21e al zo sterk in je schoenen staan.”

Was er nog iemand anders die leuk voor de camera stond?
“Lando Norris! Ja, ik ben helemaal gek van Lando, zo’n mooi ventje. Hij en Carlos Sainz feliciteerden Max ook nog, mooi om te zien. Het is een nieuwe generatie coureurs. Weet je, die oudjes moeten even allemaal rustig afvloeien, laat die jonge kereltjes maar racen. Moet je je voorstellen: Lando in een goede auto, Charles, Alex Albon kan ook een potje sturen, en vergeet George Russell niet. Dat zou toch geweldig zijn: die gasten met Max vooraan, en die oudjes lekker thuis?”

Dé rivaliteit voor de toekomst, volgens Jack Plooij. Foto: Motorsport Images.