De Formule 1-organisatie overweegt de ’traditionele’ starttijd van Grands Prix aan te passen en van twee uur ’s middags in tien over drie te veranderen.

Dat berichten verscheidene buitenlandse publicaties. Voor de meeste Grands Prix staat van oudsher een starttijd van 14:00 uur lokale tijd, maar Formule 1-eigenaar Liberty Media zou liever om 15:10 beginnen.

De latere starttijd zou onderdeel zijn van een plan het tijdschema van het gehele raceweekend – en de vrijdag – één uur op te schuiven. Het idee is al voorgelegd aan de teams en aan tv-zenders.

De laatste partij zou ook de reden zijn achter het voorstel om de starttijd van de races niet gewoon met een uur, maar met een uur en tien minuten te veranderen.

De gedachte is dat de tien extra minuten tv-zenders de mogelijkheid geven hun Formule 1-uitzending op het hele uur te beginnen en voor de start nog even naar de reclame te gaan.

Het een uur naar achter schuiven van de start zou bedoeld zijn voor Grands Prix die een lokale ‘middag-starttijd’ hebben, dus ook Rusland en Engeland, waar om 15:00 respectievelijk 13:00 uur lokaal wordt gestart. Dat is vanwege het tijdsverschil van die zones alsnog allebei 14:00 uur Europese tijd.

Voor avond- en nachtraces als Bahrein, Singapore en Abu Dhabi zou de verandering niet opgaan. Voor Australië en Azerbeidzjan, waar in de namiddag gestart wordt, is dit onduidelijk. Het staat ook nog niet vast dat de wijziging er door komt.