De afvalkwalificatie is toch nog niet helemaal afgeschreven. In plaats van terug te keren naar het oude systeem, wordt er ook aan gedacht het eliminatiesysteem aan te passen.

Hoewel de teams er na de eerste kwalificatie onder het afvalsysteem als de kippen bij waren het gelijk te dumpen, is het niet uitgesloten dat de Formule 1 hier toch – mogelijk in aangepaste vorm – mee verder gaat.

Dat bericht onder meer Autosport.com, dat weet te melden dat bijvoorbeeld Force India het nog te vroeg vindt het eliminatie-systeem gelijk af te schieten, terwijl bandenleverancier Pirelli er net zo over denkt.

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Sunday 20 March 2016 - Nico Hulkenberg (GER) Sahara Force India F1 VJM09 and team mate Sergio Perez (MEX) Sahara Force India F1 VJM09.

Force India denkt dat het nieuwe systeem best werkt, als het wat wordt aangepast.

Volgens Force India’s adjunct-teambaas Robert Fernley werkte het nieuwe systeem in Australië prima in Q1 en Q2. “Het is lang geleden dat we in die delen van de kwalificatie zoveel actie hebben gezien”, merkt hij op.

Wel erkent Fernley dat er gedacht moet worden over de invulling van Q3, waarin het vijf minuten voor tijd al duidelijk was wie pole zou pakken. “Maar uiteindelijk had de nieuwe kwalificatie wél impact op de race, zoals de bedoeling was.”

Met wat aanpassingen kan het systeem ook zeker werken, meent Fernley, die echter benadrukt dat ‘zijn’ team niet als enige dwars zal liggen als het in het belang van de sport zou zijn het systeem af te schaffen.

Pirelli’s motorsportchef Paul Hembery denkt echter eveneens dat de afvalkwalificatie zeker een – strategische – weerslag op de race had, terwijl de topteams volgens hem in Q2 onder meer druk stonden dan normaal.

Hembery oppert dan ook voor Q1 en Q2 vast te houden aan het eliminatiesysteem en Q3 volgens het oude format af te werken, waarbij de tijd gewoon wegtikt zonder dat er telkens iemand afvalt.

Motorsport.com bericht daarbij nu dat er tijdens het volgende raceweekend, in Bahrein, wel eens gekwalificeerd kan worden onder een systeem zoals voorgesteld door Hembery.

De Formule 1, regelgever FIA en uitbater FOM zouden willen aankijken hoe dat werkt, alvorens daarna voor een definitief nieuw (of oud) kwalificatiesysteem te kiezen voor de rest van het seizoen.