Opeens is hij daar weer. Fairuz Fauzy. In 2007 was hij al een van de meerdere testcoureurs bij Spyker maar in 2010 is hij de vaste derde coureur van Lotus. Hij kreeg de eer om de eerste meters in de T127 te rijden. Dat deed hij tot grote tevredenheid van technisch directeur Mike Gascoyne. De Engelsman was blij dat Fauzy geen fouten maakte terwijl hij geen stuurbekrachtiging ter beschikking had.

De Maleisiër is zelf ook tevreden met zijn dag. Hij reed namelijk 76 ronden, waarmee hij voldoende kilometers aflegden om een superlicentie te verkrijgen. Fauzy moest die – ondanks het feit dat hij in 2007 al een kleine 1000 kilometer reed voor Spyker – opnieuw halen.

“Allereerst wil ik het team bedanken”, aldus Fauzy over vandaag. “Het is geweldig om gelijk 76 ronden af te leggen. Dat was een uitdaging: ik wilde 300 kilometer afleggen om mijn superlicentie binnen te halen, maar ik moest het ook stellen zonder stuurbekrachtiging.”

“Op een droge baan was het lastiger dan onder natte omstandigheden. Ik reed daarom wat conservatief, maar ik ben enorm tevreden”, aldus de Maleisiër.

Morgen neemt Heikki Kovalainen het stuurtje over van Fauzy. De Fin zit vrijdag ook in de auto. Jarno Trulli mag zaterdag zijn eerste meters in de Lotus rijden.

BvdB