Met een achtste plek aan de finish die door een tijdstraf uiteindelijk een negende in de eindklassering werd, heeft Jules Bianchi de eerste Formule 1-punten voor Marussia gepakt.

Bianchi reed een enerverende en ijzersterke race voor Marussia in Monaco, waarmee hij bewees dat de kleine Russisch-Engelse renstal in de lift zit. “We wachten hier al zo lang op, dus het voelt geweldig eindelijk onze eerste punten te behalen!”, jubelt de dolgelukkige coureur van het team dat sinds het (als Virgin) in 2010 in de Formule 1 debuteerde tot vandaag nog niet eerder gescoord had.

Bianchi’s race begon in essentie met een ‘valse start’, in de zin dat hij – net als teamgenoot Max Chilton en Sauber-rijder Esteban Gutiérrez – verkeerd stond opgesteld op de grid. De Fransman kreeg daar een straf voor opgelegd. Hij voldeed deze tijdens zijn pitstop onder de safety car, wat niet mag en hem de straftellen opleverde die na de race werden bijgeteld, waardoor hij van P8 naar P9 werd teruggezet.

Met een negende plek pakt Bianchi echter alsnog twee punten. Om die punten in de wacht te slepen, voerde hij onder meer een doortastende inhaalactie uit op Caterham-rivaal Kamui Kobayashi in La Rascasse. Kobayashi beklaagde zich daarover, maar Bianchi vindt niet dat hij iets fout heeft gedaan: “We zaten dicht op elkaar. Hij deed de deur ook nog dicht, maar ik zat er al naast.”

Hoewel Bianchi weet dat hij geprofiteerd heeft van enkele uitvalbeurten en weet dat hij geluk heeft gehad in de zin dat de straffen die hij kreeg geen grotere nadelige gevolgen hadden, is hij terecht heel trots. “Dit is een fantastisch resultaat voor ons. Het voelt enorm goed dat ik het team dit resultaat kan schenken, want ik ben heel trots op al onze jongens en het geweldige werk dat ze doen.”

Chilton
Door het succes van Bianchi zou je het haast vergeten, maar ook Chilton reed de race uit, al was dat buiten de punten op de veertiende en laatste plaats. “Bij mij ging alles fout vandaag, maar voor het team is dit een geweldige dag en Jules heeft het fenomenaal gedaan”, aldus de Brit tegenover Sky Sports F1.