Tony Fernandes, de eigenaar en teambaas van Caterham, gaat ‘nog voor het eind van het jaar’ een stapje terugdoen en de functie van teambaas naast zich neerleggen.

Waarom hij dat doet, vertelt Fernandes aan Autosport: “We zijn tot de conclusie gekomen dat het beter voor ons Formule 1-team is als iemand anders de functie van teambaas op zich gaat nemen.”

“Wij zijn namelijk beter in zakendoen dan in het vinden van een paar extra tienden op het circuit”, zegt hij over zichzelf en adjunct-teambaas Kamarudin Meranun, die gelijktijdig met Fernandes ook zal terugtreden.

Fernandes, die ook de eigenaar is van het overkoepelende Caterham Cars en dat ook zal blijven, geeft verder aan dat het altijd al zijn plan was om op termijn een stapje opzij te doen en een ander als teambaas de touwtjes in handen te geven.

“Wij hebben ervoor gekozen zelf in het begin leiding te geven aan dit team, de lijnen uit te zetten en een basis te leggen. Dat was de juiste keuze, want inmiddels is dat allemaal duidelijk en voor elkaar en is het team er klaar voor om zich aan te sluiten bij het middenveld.”

Onder wiens bewind Caterham de definitieve stap naar het middenveld moet maken, wil Fernandes echter nog niet prijsgeven. Het enige wat de Maleisische zakenman wel kwijt wil, is dat het gaat om ‘iemand die al in de Formule 1 werkzaam is’ en dat er al een overeenkomst gesloten is met deze persoon. “Ik kan geen naam noemen, maar alles is al geregeld.”