Ferrari heeft bevestigd dat het inderdaad uit de FOTA stapt. Dat meldt de Italiaanse renstal op zijn website.

“Het was een moeilijke beslissing waarover we lang hebben nagedacht”, luidt de verklaring. “We hebben met pijn in ons hart de knoop doorgehakt na de huidige situatie uitvoerig te hebben bestudeerd. We bevonden ons in een impasse aangaande bepaalde kwesties die aan de basis stonden van de oprichting van deze organisatie.”

Ferrari geeft aan altijd voorstander te zijn geweest van het terugbrengen van de kosten, maar kan zich niet vinden in de wijze waarop de FOTA dit wil bereiken. “Ondanks de formidabele inspanningen van de huidige voorzitter, Martin Whitmarsh”, aldus Ferrari. Het Italiaanse team wil wel met de andere teams blijven praten over een nieuwe invulling van het Resource Restriction Agreement.

“Ons doel is de kosten te beperken”, stelt Ferrari. “We willen de uitgaven effectief en efficiënt maken. Ook willen we graag strengere eisen op belangrijke vlakken als aerodynamica en meer speelruimte voor bijvoorbeeld testen. Daarnaast vinden wij dat de motoren ook onder de overeenkomst zouden moeten vallen.”

Ferrari-president Luca di Montezemolo, die aan de wieg stond van de FOTA, zei onlangs ook al dat hij van mening is dat de aerodynamica te overheersend is in de huidige Formule 1. “We willen terug naar een situatie waarin de Formule 1 een proeftuin is voor technologie die we ook voor sportauto’s kunnen gebruiken”, aldus Ferrari. “We moeten de sport dichter bij de fans brengen.”