Geen rood vooraan de startgrid van de Grand Prix van Italië. Jammer misschien voor de tifosi, maar Ferrari-coureurs Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen kunnen wel leven met hun plaatsen op de tweede startrij.

Vettel was de snelste van de twee. Drie tienden achter Nico Rosberg en ruim acht tienden achter Lewis Hamilton begint de Duitser als derde aan de thuisrace van Ferrari. Räikkönen was in de kwalificatie een tiende langzamer dan Vettel en start als vierde. Geen grote verrassing, want in de tweede en derde vrije training bekleedde het Ferrari-duo die plekken ook al.

“Ik weet zeker dat we een goede start kunnen maken vanaf de tweede rij”, zegt Vettel. “Hopelijk kunnen we het initiatief nemen als de lichten uitgaan, maar dat zullen we moeten afwachten.” Het zou niet de eerste keer dit jaar zijn dat een Ferrari bij de start de Mercedessen verrast. In Canada greep Vettel bij het vertrek ook brutaal de leiding.

Maximaal haalbare
Aan het begin van zijn kwalificatieronde in Q3 wist Vettel al dat de pole lastig zou worden. “Ik pushte zo hard als ik kon. In mijn eerste run te hard waarschijnlijk, dat was geen goede ronde. Gelukkig ging het daarna beter. Op zich ben ik aardig tevreden. Onze race pace is beter dan het gat in de kwalificatie doet vermoeden.”

Räikkönen vindt dat hij alles uit zijn kwalificatieronde heeft gehaald. “We waren blijer geweest met de voorste startrij, maar dit was het maximaal haalbare”, zegt de Fin. “Mercedes was vandaag heel sterk, maar we doen morgen ons best en hopelijk krijgen we dan de kans om het gevecht met ze aan te gaan.”

IJdele hoop, weet Räikkönen zelf waarschijnlijk ook, want op het snelle Monza is Mercedes onder normale omstandigheden simpelweg veel te snel voor alle andere teams op de grid. Alleen een incident zoals dat in Spanje zou de Silberpfeile van de zege kunnen beroven. “Het wordt een lange race waarin veel dingen kunnen gebeuren”, weet Räikkönen. “We moeten er staan als er iets gebeurt.”