Ferrari en Williams zitten er niet op te wachten dat de reglementen voor 2021 uitgesteld worden. Ferrari hoopt, in tegenstelling tot Mercedes en Red Bull, dat de regels hoe dan ook aangenomen worden. Ook Williams is ‘principieel’ tegen een uitstel. 

Vandaag zal het FIA World Motor Sport Council (WMSC) stemmen over de voorgestelde technische, sportieve en financiële regels die vanaf 2021 in werking moeten treden. Mercedes en Red Bull gaven vorige week aan dat ze de regels liever tot 2022 uitgesteld zien worden. Zij willen dan wel al in 2021 de introductie van het budgetplafond zien, waarbij teams maximaal 175 miljoen dollar, omgerekend zo’n 156 miljoen euro, mogen uitgeven.

Ferrari is echter tegen het uitstellen van de regels. ”Wij steunen dit niet”, zegt Ferrari-teambaas Mattia Binotto tegen Motorsport.com. ”Er is geen goede reden om het uit te stellen. We kunnen beargumenteren of deze regels de juiste zijn of niet en of we deze willen invoeren. Maar tegen de tijd dat je hebt besloten dat dit de juiste regels zijn, moet je ervoor gaan”, aldus Binotto.

Lees ook: Binotto: ‘Jammer dat teams twijfelen aan legaliteit van onze krachtbron’

‘Regels hadden al klaar kunnen zijn’
De Ferrari-teambaas gelooft dat de invloed van de teams nu voorbij is en het aan het WMSC is om de voorgestelde regels in te voeren. Ferrari kan wel nog een beroep doen op zijn vetorecht, mochten zij vinden dat bepaalde regels niet in het belang van de sport zijn. Dat vetorecht kunnen ze gebruiken nadat het WMSC heeft gestemd. ”Het verfijnen van de regels stopt nooit. Zelfs de huidige regels proberen we met elke kans te veranderen. Er is nog veel te verbeteren. Ik ben ervan overtuigd dat wat er gepubliceerd wordt aan regels nog voor 2021 aangepast moet worden, en zelfs daarna”, aldus Binotto.

Lees ook: Binotto: ‘Zou jammer zijn als we ons vetorecht moeten gebruiken voor regels van 2021’

Ferrari kan rekenen op bijval van Williams. Teambaas Claire Williams zegt dat ze ‘principieel’ tegen een uitstel is. ”Deze regels komen erg laat. We hebben deze in augustus uitgesteld en zouden nu klaar kunnen zijn. We praten hier nu al twee en een half jaar over. Ze zouden nu al klaar kunnen zijn en wat ons betreft zijn de technische regels gereed. We zijn blij met hoe deze eruit komen te zien. Natuurlijk zijn er een paar aanpassingen nodig, maar dat kan ook nog gebeuren wanneer de plannen gepubliceerd zijn. In het belang van de sport en nog belangrijker in het belang van teams zoals de onze en teams in vergelijkbare posities, willen we dan ook geen uitstel. Het is belangrijk dat mensen die boodschap begrijpen”, aldus Williams.

Foto: Motorsport Images