Ferrari-president Sergio Marchionne denkt dat Red Bulls recente vorm bewijs is dat Ferrari er goed aan heeft gedaan geen motoren aan het team te leveren.

“Het is nu duidelijk te zien dat het een enorme fout voor ons was geweest om met Red Bull in zee te gaan”, zo rechtvaardigt Marchionne Ferrari’s weigering om Red Bull motoren te leveren, verwijzend naar Red Bulls sterke optreden in China.

Op het Shanghai International Circuit kwalificeerde Daniel Ricciardo zich als tweede voor Red Bull, terwijl hij in de race – ondanks een lekke band – als vierde eindigde, één plek achter zijn teamgenoot Daniil Kvyat, maar voor Ferrari’s Kimi Räikkönen. Bij Ferrari ging wel het nodige fout, maar dat doet daar volgens Marchionne niet aan af.

Formula One World Championship 2016, Round 3, Chinese Grand Prix, Shanghai, China, Sunday 17 April 2016 - Daniil Kvyat (RUS) Red Bull Racing RB12.

Sebastian Vettel finishte in China voor Daniil Kvyat, maar de Rus maakte het de Ferrari-coureur moeilijk.

Een belangrijke reden voor Ferrari om eind 2015 te besluiten niet met Red Bull te werken, was ook de vrees met haar eigen motoren verslagen te worden door het team dat erom bekend staat zeer sterke bolides te ontwerpen.

Dat Red Bull nu ook weer competitief is, ondanks dat de Renault-motor nog altijd niet zo sterk is als de Mercedes of Ferrari, is daar wel bewijs van, zo stipt niet alleen Marchionne, maar ook Mercedes-teambaas Toto Wolff aan.

Volgens data van Red Bull zelf zou haar RB12-chassis in langzame bochten bijvoorbeeld al net zo sterk zijn als de Mercedes W07. Motorleverancier Renault komt daarbij rond de race in Canada met een aanzienlijke update, terwijl Red Bull zelf eveneens verbeteringen in de pijplijn heeft zitten voor dat weekend, vertelt Kvyat aan Sportbox.

Kvyat stelt daarbij dat Red Bull nu al het derde team is, net zoals teambaas Christian Horner eerder deed. Waar Horner verklaarde nu op Ferrari te mikken, is Kvyat ambitieuzer dan dat. De Rus – die erkent dat Mercedes ‘nog ver weg is’ – hoopt dat Red Bull met de updates ook Mercedes onder druk kan zetten.