Ferrari-coureur Kimi Räikkönen zag een in zijn ogen zekere derde plek in rook opgaan na een incident tijdens de tweede safety car-fase. Voor teamgenoot Fernando Alonso bleef het podium na een matige start ‘buiten bereik’ en dus rest Ferrari niet meer dan genoegen nemen met de vierde plek.

De Ferrari-coureurs begonnen de race als vijfde en zesde, met Alonso voor Räikkönen, maar na de eerste ronde lag Räikkönen op P4 en reed Alonso als zesde rond. Toen nummer drie Sebastian Vettel vervolgens wegviel met pech, leek Räikkönen op een podiumplek af te stevenen, todat hij tijdens de tweede safety car-periode werd aangereden door een Marussia.

“Ik weet niet wie van de twee Marussia-coureurs het was, maar één van die jongens reed middenin een bocht tegen mijn achterwiel aan”, vertelt Räikkönen, die daardoor nog een keer naar de pits moest tijdens de neutralisatie en ver terugviel, aan MTV3.

“We verloren zo een zekere derde plek”, vervolgt een stellige Räikkönen, die zich naar eigen zeggen tot dat moment ‘nergens zorgen om hoefde te maken’, getuige zijn snelheid eerder in de race.

Met zijn race pace zat het ook gedurende de volgende pakweg vijftig ronden nog wel goed, want Räikkönen vocht zich gestaag terug naar voren, totdat hij in de slotronden in Loews botste met Kevin Magnussen, toen hij deze probeerde in te halen.

Räikkönen en Magnussen stonden een tijdje in de bocht geparkeerd alvorens ze hun weg – in het geval van Räikkönen na wéér een pitstop – konden vervolgen, waarop er voor Räikkönen niet meer in zat dan een twaalfde plaats. Mogelijk krijgt Räikkönen overigens nog straf voor zijn mislukte inhaalpoging, want de wedstrijdleiding onderzoekt het voorval nog.

Alonso
In de andere Ferrari F14 T reed Alonso een onopvallende race, maar wel één waar hij dankzij een vierde plek alsnog twaalf punten aan heeft overgehouden. Volgens de Spanjaard zat er doordat hij geen posities wist te winnen bij de start ook niet meer in dan dat: “Ik maakte daarna nog wel wat plekjes goed, maar het podium was vandaag buiten bereik voor me”, vertelt hij aan de Spaanse pers.

Volgens Alonso zou een podiumklassering ‘ook niet verdiend zijn’, aangezien de beide Mercedes-rijders en Red Bull-coureur Daniel Ricciardo – die de eerste drie plekken in beslag namen – simpelweg sneller waren.

Alonso’s belangrijkste boodschap na een race die voor hem verder vooral (in)spannend was omdat Monaco nou eenmaal optimale concentratie vereist, is dan ook wederom dat Ferrari zich moet verbeteren. “We moeten grotere stappen zetten dan de rest”, benadrukt de coureur die zich verder nog wel gelukkig prijst dat hij in de strijd om P3 in het kampioenschap is uitgelopen op Vettel en Räikkönen, ook al is Ricciardo dichterbij gekomen.