Ferrari heeft haar nieuwe bolide, de F14 T, gepresenteerd. Wat direct opvalt aan de Scuderia’s 2014-auto is dat het een andere oplossing voor de neus heeft bedacht dan een aantal andere teams.

De F14 T, die zijn naam dankt aan een stemming onder fans, is de auto waarmee coureurs Fernando Alonso en Kimi Räikkönen voor het team uit Maranello een gooi naar het kampioenschap moeten doen.

Twee zaken aan de F14 T die gelijk in het oog springen, zijn de neus en de kleurstelling. Waar teams als McLaren en Williams voor een miereneter-achtige neus hebben gekozen met een uitstekende punt – terwijl Lotus voor een gesplitste neus met twee punten is gegaan – daar heeft de nieuwe Ferrari een neus die – na een flinke bobbel – weliswaar scherp afloopt, maar bij de punt juist vrij breed is.

Wat de kleurstelling betreft valt op dat er aan de achter- en onderzijde aardig wat Ferrari-rood is ingeruild voor zwart. Op technisch vlak heeft Ferrari net als vorig jaar wederom voor pull-rod ophangingen gekozen, terwijl de voorvleugel – conform het nieuwe technische reglement – smaller is en de achtervleugel om diezelfde reden minder ‘diep’ is maar een groter DRS-paneel heeft.

Verwachtingen
Ferrari’s teambaas Stefano Domenicali denkt dat Ferrari goed heeft ingespeeld op de uitdagende reglementswijzigingen voor 2014 en het team ‘op organisatorisch vlak, maar ook wat de fabriek betreft, de juiste investeringen heeft gedaan en veranderingen gemaakt’.

Dat is maar goed ook, want de wens van Ferrari’s president Luca di Montezemolo laat aan duidelijkheid niets te wensen over: “Het is tijd om te winnen.”

Aan coureurs Fernando Alonso en Kimi Räikkönen dus de taak dat te doen. De teruggekeerde Räikkönen, die in zijn eerste periode bij Ferrari zijn tot op heden enige wereldtitel pakte, hoopt op een vervolg van dat succes:  “Ik werd in 2007 kampioen met dit team, dus het is goed hier terug te zijn. Ons doel is hetzelfde als toen: races en kampioenschappen winnen.”

Of dat zal lukken? “Dat moet de tijd uitwijzen”, zo weet Räikkönen. Zijn teamgenoot Fernando Alonso is het – ondanks twee eerdere titels bij Renault – nog niet gelukt een kroon te bemachtigen in dienst van de Scuderia. Nu hij aan de vooravond van zijn vijfde jaar bij Ferrari staat, hoopt hij echter het voorbeeld te kunnen volgen van voorganger Michael Schumacher: “Schumacher pakte in zijn vijfde Ferrari-jaar voor het eerst de titel, dus ik hoop dat ik dat ook kan doen, nadat we er in 2010 en 2012 al dichtbij waren.”

Wat de samenwerking met Räikkönen betreft, spreekt Alonso de verwachting uit een goed duo te kunnen vormen met de Fin. “Het is natuurlijk afhankelijk van de auto, maar op papier vormen Kimi en ik een sterk koppel. Als de F14 T het goed doet, dan denk ik dus dat we samen mooie resultaten kunnen behalen voor Ferrari.”

Meer weten over de techniek van en gedachte achter de F14 T? Zie onderstaande video:

Beeld en video © Ferrari.