Hoewel Fernando Alonso en Kimi Räikkönen met een vijfde en een achtste plek allebei in de punten eindigden, lijkt Ferrari de echte snelheid nog niet te hebben. “We moeten ons verbeteren”, erkent Alonso.

Alonso was op P5 niet alleen de hoogst geklasseerde, maar ook de meest slagvaardige van de twee Ferrari-coureurs. Waar de Spanjaard nog aardig kon duelleren en bij vlagen een aardig tempo aan de dag wist te leggen, leek Räikkönen onderweg naar P8 vooral met zijn auto te worstelen en niet lekker op gang te kunnen komen.

Dat het bij Räikkönen zo stroef liep, valt echter mogelijk te verklaren doordat Kamui Kobayashi hem hard raakte bij de start. “Ik weet niet of het veel invloed had, maar de klap was echt verrassend hard”, vertelt de Fin aan MTV3.

“In de beginfase ging het daarna eigenlijk wel lekker, al verloor ik een plekje toen we onder de safety car naar binnen doken. Helaas kreeg ik daarna ook problemen met de banden en een aantal andere, onduidelijke zaken. De auto werd daardoor lastig te besturen.”

Räikkönen geeft verder eerlijk toe dat hij zelf een extra plaatsje verspeelde door kortstondig naast de baan te komen toen Valtteri Bottas hem achtervolgde. Aan het eind van de dag houdt hij dan ook gemengde gevoelens over aan de openingsrace: “Dit zijn geen klasseringen waar we blij mee mogen zijn, maar het is in ieder geval iets dat we met beide auto’s in de punten aan de finish zijn gekomen.”

Fernando Alonso
Ook bij Fernando Alonso is sprake van gemengde gevoelens. Hoewel ook hij zich gelukkig prijst met de dubbele puntenfinish – ‘zeker aangezien ik door mijn vijfde plek tien punten meer heb dan Lewis Hamilton en Sebastian Vettel, als je het zo wil bekijken’ – weet hij dat daar een kanttekening bij moet worden geplaatst: “Dat we 35 seconden na winnaar Nico Rosberg over de streep kwamen, is niet goed.”

“We moeten ons dus verbeteren voordat we naar Maleisië gaan”, benadrukt Alonso, die niet alleen onder de indruk is van het Mercedes-fabrieksteam, maar ook van de Mercedes-motor: “Ik kwam Nico Hülkenberg (die voor Force India-Mercedes rijdt, red.) amper voorbij. In een rechtstreeks gevecht op de baan lukte het niet, dus we moesten het via de pits doen en zelfs dat kostte veel moeite.”