Ferrari-teambaas Mattia Binotto roept de Formule 1 op om niet nog meer onderdelen te standaardiseren vanaf 2021. Het zou tegen de ‘ziel van de sport’ ingaan en het zal uiteindelijk niet helpen bij het verlagen van de kosten volgens Binotto.

Omdat er voor 2021 plannen zijn om de kosten te verlagen door middel van een budgetplafond, komen er ook steeds meer plannen om onderdelen te standaardiseren. Zo wil de FIA dat de remmen en stuurwielen toegevoegd hebben aan het lijstje van standaardonderdelen, evenals de aandrijfas, pedalen en uitrusting van de pits.

Lees ook: Zomerrapport – Ferrari: Favorietenrol eindigt in reeks teleurstellingen

”Ik ben nog geen voorstander”, zegt Binotto tegen Autosport. ”Bij Ferrari zijn we nog niet blij. Vanaf het begin af aan hebben we al gezegd dat we tegen standaardisatie zijn, en ik heb het gevoel dat we alsnog teveel in de richting van standaardisatie werken.”

Foto: Motorsport Images

‘Balans is niet positief’
Volgens Binotto gaan standaardonderdelen tegen de gedachte van de sport in. ”Waarom we geen voorstanders zijn? Ten eerste omdat wij geloven dat competitie het DNA van de sport is, en standaardisatie gaat tegen die gedachte in”, aldus Binotto.

”Daarnaast betekent het niet dat je geld bespaart als je alles gaat standaardiseren”, vervolgt de Ferrari-teambaas. ”Je moet de auto dan compleet anders bouwen, net als de componenten die je naar de nieuwe componenten moet toewerken, dus dat heeft ook weer een effect op de kosten. Dus ik weet niet of de balans positief is”, aldus de Italiaan.

Lees ook: Binotto geeft toe: ‘Ferrari had veel meer focus moeten leggen op downforce’

Binotto denkt dat het budgetplafond, waar Ferrari mee akkoord gaat, goed genoeg is om de kosten te verlagen. ”Ik denk dat duurzaamheid belangrijk is, en ik denk dat het budgetplafond, waarmee iedereen akkoord is gegaan, van belang is voor de toekomst. Het stopt enorme uitgaven en het verkleint het gat tussen de topteams en de kleinere teams, al is het plafond misschien nog te hoog voor sommige teams”, aldus Binotto.