Santino Ferrucci mag blijven als ontwikkelingsrijder bij Haas. Dat heeft teambaas Guenther Steiner in Spa aan de pers bevestigd.

De 20-jarige Ferrucci is al sinds 2016 aan Haas verbonden, maar kwam vorige maand onder een vergrootglas te liggen. De Amerikaan was dit seizoen actief in de Formule 2 voor Trident, maar misdroeg zich tijdens de races in Silverstone dermate dat hij van de FIA vier races schorsing aan zijn broek kreeg. Ferrucci reed in de uitloopronde bewust tegen zijn teamgenoot Maini aan en zou zich ook naast de baan misdragen hebben. Omdat hij bovendien niet aan zijn betaalverplichtingen voldeed, beëindigde het Formule 2-team per direct Ferrucci’s contract.

Ferrucci mocht al twee keer testen voor Haas.

Bij Haas is Ferrucci dit seizoen voor het derde jaar officieel ontwikkelingsrijder, wat betekent dat hij werk verricht in de simulator en testwerk doet op de baan. Zijn toekomst stond daar na zijn schorsing ter discussie. Haas-teambaas Steiner liet zich eerder ontvallen dat het lot van Ferrucci binnen het Amerikaanse team tijdens de zomerstop bekeken zou worden. De beslissing lijkt nu definitief gemaakt, in het voordeel van de jonge Amerikaan.

“Ik denk dat we hem voorlopig in het programma zullen houden”,  vertelt Steiner in Spa aan Crash.net en Autosport. “We zullen zien wat hij gaat doen in IndyCar en volgen hem daarbij. Die jongen probeert carrière te maken en we willen niet zomaar de grond onder zijn voeten vandaan halen.”

Ferrucci heeft na zijn Formule 2-stint bij Trident overigens al een nieuwe werkgever gevonden. De Amerikaan rijdt de laatste twee races van het IndyCar-seizoen namelijk voor Dale Coyne Racing. Bij dat team maakte hij begin juni al zijn IndyCar-debuut. Ferrucci omschrijft zijn overstap naar de IndyCar als ‘een nieuw hoofdstuk in zijn carrière’.