De FIA heeft de inschrijving geopend voor nieuwe teams, waarvan er één in 2016 of in 2017 tot de Formule 1-grid mag toetreden.

Geïnteresseerden hebben tot 30 juni de kans om zich aan te melden. Daarna beoordeelt de FIA de kandidaten op hun technische expertise, hun financiële ondersteuning, hun ervaring in de autosport en hun potentiële toegevoegde waarde voor de Formule 1.

Op 30 september maakt de autosportbond vervolgens bekend welke renstal groen licht krijgt voor een entree in de koningsklasse. Als de FIA en Formule 1-baas Bernie Ecclestone van mening zijn dat geen enkele gegadigde aan de eisen voldoet, komt er geen extra team bij.

Duurzame toekomst

De FIA zegt op de eigen website de zoektocht vooral te openen om de Formule 1 te verzekeren van een duurzame toekomst. Een aantal van de teams die momenteel op de grid staan, kampt al jaren met financiële problemen. Vorig jaar gingen zowel Caterham als Marussia failliet, al maakte dat laatste team onder naam Manor een comeback.

Pogingen om via overleg in de F1 Strategy Group tot afspraken over kostenbesparingen te komen, liepen onlangs nog op niets uit. Wel is er naar verluidt sprake van vergevorderde plannen om kleine teams de mogelijkheid te bieden klantenchassis’ af te nemen bij grotere constructeurs.

In 2016 staat sowieso al een nieuw team aan de start. De Amerikaan Gene Haas, die al actief is als teameigenaar in het NASCAR-kampioenschap, is van plan volgend seizoen met zijn Haas F1 Team de Formule 1 te betreden.