De FIA-gedelegeerden in Abu Dhabi hebben besloten dat teams twee van hun vier uitzonderingen op de avondklok in hetzelfde weekend mogen gebruiken zonder daarvoor bestraft te worden.

Ferrari was dit weekend het eerste team dat de maximaal toegestane arbeidstijd aan de auto’s tweemaal in hetzelfde weekend overschreed. De concurrentie is daarover niet te spreken. De kwestie is besproken voorafgaand aan het seizoen en hoewel er niets over is opgenomen in het sportief reglement, heeft de FIA voor de Australische Grand Prix wel een memo verstrekt waarin staat: “Wat ons betreft is het volgens artikel 30.19 niet toegestaan om twee individuele uitzonderingen (jokers) tijdens één evenement te gebruiken.

De bewoording van die regel zorgt nu echter voor verwarring. Daar staat namelijk simpelweg ‘ elk team mag tijdens een seizoen vier individuele uitzonderingen maken op de avondklok’. Vanwege het woord ‘individuele’ is het volgens de stewards wel degelijk toegestaan om er twee in hetzelfde weekend in te zetten. Mocht een team voor de vijfde maal in een seizoen langer doorwerken dan is toegestaan, moeten beide auto’s van het team de race vanuit de pitstraat starten.