*

FIA stelt onderzoekscommissie Bianchi-crash samen

Daan de Geus

Daan de Geus

21 oktober 2014 09:40

FIA stelt onderzoekscommissie Bianchi-crash samen
Racepictures

De internationale autosportfederatie FIA heeft de daad bij het woord gevoegd en een onderzoekscommissie in het leven geroepen om het ongeluk van Jules Bianchi in Suzuka te bestuderen.

De onderzoekscommissie bestaat onder meer uit de oud-teambazen Ross Brawn en Stefano Domenicali, oud-coureurs Alexander Wurz en Emerson Fittipaldi en Gérard Saillant, de arts die bij de revalidatie van Michael Schumacher betrokken is en nu ook Bianchi – die nog altijd in kritieke maar stabiele toestand in het ziekenhuis ligt – en diens familie bijstaat.

De commissie telt nog vijf andere leden die allemaal ofwel aan de FIA verbonden zijn of anderzijds in de autosport werken. Voor Wurz geldt overigens dat hij naast oud-coureur tevens voorzitter is van de GPDA, de ‘vakbond’ voor Formule 1-coureurs, terwijl tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fittipaldi voorzitter is van de FIA’s drivers’ commission en daarnaast regelmatig fungeert als race steward tijdens Grands Prix.

Professor Saillant is een voormalig orthopedisch en trauma chirurg en een expert op het gebied van hersenletsel, terwijl hij daarnaast president is van de FIA’s medische commissie en van het FIA Institute, dat zich inzet voor veiligheid in de autosport.

Stefano Domenicali is een bekende naam door zijn verleden als teambaas van Ferrari. Ross Brawn vervulde diezelfde functie voor de teams van Honda, Brawn GP en Mercedes, nadat hij eerder in zijn loopbaan als technisch directeur actief was voor Benetton en Ferrari.

De commissie die het door FIA-president Jean Todt en Formule 1-exploitant Bernie Ecclestone zo gewenste onderzoek naar Bianchi’s ongeval moet uitvoeren, heeft Peter Wright tot slot aan het hoofd staan. Wright is de president van de veiligheidscommissie van de FIA.

De commissie gaat de komende weken onderzoek doen naar het incident en zal naar aanleiding daarvan een volledig rapport publiceren over de omstandigheden die tot het ongeval hebben geleid, waarbij het tevens maatregelen aan FIA-president Jean Todt zal voorstellen om ‘de veiligheid op circuits te verbeteren’, zo meldt de autosportbond.