*

Ecclestone eist onderzoek naar crash Bianchi

Daan de Geus

Daan de Geus

7 oktober 2014 10:34

Ecclestone eist onderzoek naar crash Bianchi
Racepictures

De commerciële uitbater van de Formule 1, Bernie Ecclestone, heeft geëist dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar de ernstige crash van Marussia-coureur Jules Bianchi.

Bianchi spinde afgelopen zondag op Suzuka van de baan en kwam daarbij in aanraking met een voertuig dat de eerder gespinde bolide van Adrian Sutil wegtakelde. Bianchi raakte zwaar gewond en werd afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij geopereerd is voor ‘ernstig letsel aan zijn hoofd’. De Fransman is buiten bewustzijn en ligt momenteel in ‘stabiele maar kritieke toestand’ op de intensive care.

Nadat Jean Todt, de president van de internationale autosportfederatie FIA, wedstrijdleider Charlie Whiting op maandag al sommeerde een ‘compleet en gedetailleerd rapport van het ongeluk op te stellen’, heeft Ecclestone nu opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek.

In gesprek met The Times benadrukt Ecclestone dat snelheid en openheid daarbij geboden zijn, zonder verder zelf al conclusies te trekken. “Het is op het moment moeilijk om over de situatie te oordelen, dus een onderzoek moet duidelijk maken wat er precies is gebeurd.”

De Engelsman haalt aan dat de Formule 1 de laatste decennia veel heeft gedaan om de veiligheid te verbeteren en dat het daardoor normaal is geworden ‘om een coureur na een zware crash zonder problemen uit te zien stappen’, maar het nu absoluut noodzakelijk is te achterhalen hoe het zo mis heeft kunnen gaan met Bianchi.

“We moeten vaststellen wat de oorzaak was. Het is vreselijk dat een jonge jongen die zo dichtbij ons allemaal staat zoiets ergs is overkomen. Het was een grote shock voor de gehele Formule 1 en ons hart gaat uit naar Jules en zijn familie.”