*

Fiat-kopstuk zet Ferrari-baas onder druk

Daan de Geus

Daan de Geus

9 september 2014 10:32

Fiat-kopstuk zet Ferrari-baas onder druk
Racepictures

Ferrari-president Luca di Montezemolo is ogenschijnlijk openlijk onder druk gezet door Sergio Marchionne, de ceo van het overkoepelende Fiat en de Chrysler Group.

Over de toekomst van Di Montezemolo (foto) is de laatste maanden veel gespeculeerd. Aan de ene kant wordt gezegd dat hij Ferrari mogelijk zelf verlaat om in de Italiaanse politiek of voor luchtvaartmaatschappij Alitalia aan de slag te gaan, wat ook op het Formule 1-team van Ferrari – waar Di Montezemolo een stuk actiever bij betrokken is sinds het vertrek van teambaas Stefano Domenicali eerder dit jaar – grote gevolgen zou hebben.

Aan de andere kant lijkt Di Montezemolo’s positie echter ook enigszins op de toch te staan, nadat zijn ‘baas’ Sergio Marchionne zich in gesprek met de BBC en ESPNF1 kritisch heeft uitgelaten over de slechte prestaties van de Scuderia én over de manier van werken van de Ferrari-president. “We zijn goede vrienden, maar Luca zegt af en toe dingen die ik zelf nooit zou zeggen.”

Marchionne lijkt verder van Di Montezemolo de indruk te hebben gekregen dat zijn ‘goede vriend’ denkt dat hij ‘onmisbaar’ is. “Zo zie ik mezelf trouwens ook”, geeft Marchionne toe. “Maar”, zo benadrukt hij daarbij. “Uiteindelijk weet ik heus wel dat ik ook alleen maar in dienst ben van dit bedrijf, en datzelfde geldt voor Luca: hij is een werknemer.”

“Dat er een soort illusie gecreëerd wordt alsof bepaalde mensen compleet zelfstandig binnen dit concern kunnen opereren en de regels geen vat op hen hebben, is bovendien ook onnozel. Als er binnen dit bedrijf wordt besloten dat er een andere koers gevaren moet worden, of de meningen simpelweg te ver uiteen lopen, dan gaan er absoluut dingen veranderen. Niemand is echt onmisbaar”, zo lijkt Marchionne een weinig verholen waarschuwing te geven.