De ene ‘zoon van’, Max Verstappen, had net zijn entree gemaakt in de Formule 1 toen de andere ‘zoon van’ min of meer Verstappens plek innam bij Van Amersfoort Racing. De 15-jarige Mick Schumacher trad voor eerst in het voetlicht, teameigenaar Frits van Amersfoort vertelt over de eerste kennismaking: “Hij is ook maar een mens, een jochie.” In het kader van 25 jaar FORMULE 1 gaan we terug naar 2015: de jongste Schumacher-telg maakt zijn debuut in een single seater. 

Frits van Amersfoort was nog maar net bekomen van zijn avontuur met Max Verstappen, toen de volgende zoon van zich aandiende. Mick Schumacher, de 15-jarige zoon van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher, maakt zijn autosportdebuut in de Formule 4 met Van Amersfoort Racing. Frits van Amersfoort probeert zijn nieuwste aanwinst nog een beetje uit de wind te houden. Maar toen een Duitse krant begin februari lucht kreeg van de komst van Mick Schumacher bij Van Amersfoort Racing, heeft de 60-jarige teambaas aan den lijve ondervonden dat het opnieuw geen rustig jaar gaat worden.

Alleen maar ‘No comment’
Juist omdat Michael Schumacher zo afgeschermd wordt sinds zijn skiongeluk, is alles wat met hem te maken heeft nieuws. En dus zal Mick Schumacher, meer nog dan Max Verstappen vorig seizoen, bedolven worden onder de media-aandacht. Om die reden hebben zijn begeleiders krampachtig geprobeerd de pers om de tuin te leiden en geen aandacht te geven aan zijn op handen zijnde debuut in de autosport. “Vanaf het allereerste begin stond ik onder curatele. Ik mocht absoluut niks zeggen, behalve no comment”, vertelt Van Amersfoort.

Lees ook: Flashback ’06: Hoe een online bericht de verhoudingen tussen Albers en Doornbos op scherp zette

“Natuurlijk heb ik aan die wens voldaan; ik weet uit ervaring wat er op zo’n ventje af komt. We hebben zowel in Assen als Zandvoort getest en dat is niet uitgelekt, maar de volgende test is op Hockenheim en de kans is groot dat daar iemand hem herkent. Dus heb ik erop aangedrongen om het nieuws naar buiten te brengen. Je kunt hem niet eeuwig beschermen, maar door het officieel naar buiten te brengen, kun je het wel controleren.” Dat laatste valt nog tegen, want sindsdien is Van Amersfoort plat gebeld. “Lachen toch?”, zegt hij met zijn kenmerkende grijns. “Ik heb nu wel een echte Schumacher onder contract.”

Foto: Motorsport Images

Uniek ja, ook omdat Mick tot voor kort kartte onder de naam Mick Junior of Mick Betsch – de achternaam van zijn moeder Corinna – om niet de aandacht op zich te vestigen. De familie heeft pas onlangs besloten hem onder zijn eigen achternaam te laten racen. Een passend moment nu hij zijn eerste stappen in de autosport zet. Voor alle kinderen van succesvolle coureurs is de druk groot om te slagen en voor Schumacher junior misschien nog het wel het meest omdat zijn vader met afstand de succesvolste Formule 1-coureur ooit is. Het stormachtige autosportdebuut van Max Verstappen maakt het ook niet makkelijker.

‘Trots familie Schumacher voor ons kiest’
Dat Schumacher voor hetzelfde team rijdt is geen garantie voor succes, ook omdat hij in een andere klasse uitkomt: het Duitse ADAC Formule 4-kampioenschap. Natuurlijk zijn de successen van Verstappen niet onopgemerkt gebleven in huize Schumacher, al was het maar vanwege de vroegere vriendschap tussen de twee families. Zijn prestaties hebben ongetwijfeld een rol gespeeld bij de keuze voor het Nederlandse team. De eerste kennismaking berustte echter min of meer op toeval. “Het is traditie geworden om de nummer twee uit het Duits juniorkartkampioenschap een test aan te bieden in onze simulator”, legt Van Amersfoort uit. “De Duitse motorsport DMSB regelt dit en zo kwamen we vorig jaar herfst voor het eerst in contact met de familie.”

Lees ook: Flashback ’05: David Coulthard over debuut Red Bull en een piepjonge Christian Horner

Na een test in Valencia besloten Schumacher en Van Amersfoort met elkaar in zee te gaan. “Ik ben er best trots op dat de familie voor ons heeft gekozen. Het vorige seizoen heeft veel voor ons betekend. Zonder Max Verstappen waren wij nog steeds gewoon een team uit Nederland, nu zijn we ineens het team van Max. Maar Gerhard Berger heeft ons als voorzitter van de FIA Single Seater Commission ook enorm geholpen. Sinds zijn neefje Lucas Auer voor ons gereden heeft, krijgen we veel rugdekking van hem. Ik had me werkelijk geen betere pr-man kunnen wensen”, lacht Van Amersfoort. Wat dat betreft is het jammer dat Berger dit jaar is opgevolgd door voormalig Ferrari-teambaas Stefano Domenicali.

Foto: Motorsport Images

‘Grappig en bescheiden mannetje’
De Duitse Formule 4 is een nieuw kampioenschap, wat niets afdoet aan het feit dat ook voor het team de druk groot is, aangezien de prestaties van Schumacher onder een vergrootglas liggen. “De tests zijn tot nu toe goed verlopen, op een aantal kleine technische dingetjes na”, kan Van Amersfoort opgelucht melden. “We hebben al 1500 kilometer getest zonder noemenswaardige problemen en dat is fijn. Het Formule 4-kampioenschap start op 25 april in Oschersleben, dus we hebben nog even. Dat geeft ons de gelegenheid de auto te doorgronden en de coureurs beter te leren kennen. We hebben nu een paar keer met Mick getest en hij is enorm leergierig en enthousiast. Het is een grappig en bescheiden mannetje en je kunt merken dat hij uit een racefamilie komt. Hij wil heel graag.”

Lees ook: Flashback ’98: ‘Mensen vragen hoe ik kan werken met Villeneuve terwijl het zo’n eikel is’

Een parallel trekken met Verstappen kan en wil Van Amersfoort niet. “Mick staat nog een lichtjaar van Max af en dat realiseert hij zich gelukkig ook. Dat is ook helemaal niet erg; hij is vijftien! Ik herinner me een Formule Ford Festival in Engeland eind jaren tachtig. Daar deed ene Michael Schumacher mee en die lag er na één ronde al uit. Hij maakte totaal geen indruk, maar heeft dat later ruimschoots goedgemaakt. Ik wil maar zeggen dat Mick alle tijd heeft. Max Verstappen is een coureur van de buitencategorie. Daar is niemand mee te vergelijken en dat moet je ook niet willen, net zoals het niet eerlijk is om Mick met zijn vader te vergelijken.”

“Mick is Mick, Michael is Michael. Mick staat aan het begin van zijn carrière en moet nog veel leren. Op het gebied van racen, maar ook in de omgang met de media en de hoge druk die er op hem ligt. Dat hij schoolgaand is, maakt het lastiger. Zijn moeder wil dat hij het goed doet op school en natuurlijk is dat belangrijk. We moeten een balans zien te vinden en aan ons de schone taak om er dan iets moois van te maken.”