Met de nieuwe ‘B-specificatie’ van haar VJM08-bolide die in Silverstone zijn racedebuut maakt, mikt het team van Force India op de vierde plek in het WK die momenteel in handen is van Red Bull.

Force India introduceerde afgelopen winter een ‘conservatieve’ eerste versie van de VJM08. De teamleiding en coureurs Nico Hülkenberg en Sergio Pérez hadden er geen al te hoge verwachtingen van en vestigden hun hoop al vroeg op de B-spec, maar Force India deed het in de eerste acht races toch een stuk beter dan gedacht door in vijf races punten te scoren en er in totaal 31 te verzamelen.

De formatie uit Silverstone staat daarmee vijfde, veertien punten achter Red Bull. Nu de B-specificatie er eindelijk is, zet het team er dan ook op in om Red Bull te kloppen, vertelt adjunct-teambaas Robert Fernley aan Autosport.

“De vierde plek is ons volgende doel”, verkondigt Fernley. “We moeten natuurlijk realistisch zijn en afwachten hoe het in Silverstone gaat, maar als de B-spec zo goed is als we denken, dan ziet het er goed voor ons uit en moet de vierde plek haalbaar zijn.” Force India heeft de B-spec vorige week in Oostenrijk getest, met Mercedes-protegés Pascal Wehrlein en Esteban Ocon achter het stuur, en die test verliep alvast ‘hoopgevend’, meldt Fernley.

Verrassend
Fernley geeft Autosport verder nog te verstaan dat ook hij is verrast door hoe goed Force India er ondanks de problemen met het originele chassis en de vertraging van de B-spec nog voor staat: “Als je me in Australië had verteld dat we na acht races vijfde zouden staan, had ik het nooit geloofd.”

“We hebben uitstekend geprofiteerd van de fouten van anderen, terwijl onze eigen betrouwaarheid heel goed was. Daarnaast hebben we het qua strategie telkens slim gespeeld en hebben we twee geweldige coureurs die elke kans die zich heeft voorgedaan met beide handen hebben gegrepen. Ik ben dan ook heel trots op het team. Niet alleen vanwege de resultaten, maar ook omdat ze ondertussen dus ook de B-spec nog hebben ontwikkeld.”