Force India heeft niet in de weg gestaan, maar is wel verrast door Nico Hülkenbergs overstap naar Renault. Haast met het vinden van een vervanger heeft het daarbij niet.

In gesprek met Autosport vertelt Force India’s adjunct-teambaas Robert Fernley dat Hülkenbergs vertrek als een verrassing kwam: “We hadden daar geen voortekenen van gezien.”

Force India gaf Hülkenberg ondanks een doorlopend contract wel toestemming om naar Renault te vertrekken, maar volgens Fernley moest dat intern snel geregeld worden.

Het weekend voor de deal tussen Renault en Hülkenberg rond kwam, lag er bij Force India immers ‘geen voorstel op tafel’. “We hebben er dus snel en professioneel op moeten inspelen.”

“Dat Renault Nico benaderde, was om eerlijk te zijn dus een verrassing en wij moeten ons nu dus eerst even herpakken”, zegt de adjunct-teambaas van Force India.

Geen haast
Haast met het strikken van een vervanger is er daarbij niet, zegt Fernley. “We zetten nu eerst een stap terug en concentreren ons eerst op de volgende twee races”, doelt hij op die in Amerika en Mexico.

“Als we na de Grand Prix van Mexico terugkomen in Engeland, gaan we eens rustig met teambaas en -eigenaar Vijay Mallya zitten en naar de rijderssituatie kijken.”

“Er is geen noodzaak voor ons een snelle beslissing te maken, dus dat doen we nu ook niet. Het proces van het vullen van het tweede zitje begint zodra we terugkomen uit Mexico.”

Het andere Force India-stoeltje voor 2017 is zoals bekend al vergeven: Sergio Pérez begint in 2017 aan zijn vierde seizoen voor het team uit Silverstone, zo werd eerder bevestigd.

Als mogelijke teamgenoten voor Pérez voor volgend seizoen worden onder meer Renaults Kevin Magnussen en Jolyon Palmer genoemd door Autosport.

Behalve dit duo, noemt Autosport ook Saubers Felipe Nasr, Haas-coureur Esteban Gutiérrez en Manors Esteban Ocon en Pascal Wehrlein. Geen van deze genoemde coureurs heeft al een contract voor 2017.

Formula One World Championship 2016, Round 17, Japanese Grand Prix, Suzuka, Japan, Sunday 9 October 2016 - Nico Hulkenberg (GER) Sahara Force India F1 VJM09.

Terwijl Hülkenberg van Force India naar Renault gaat, worden Renault-coureurs Magnussen en Palmer nu met het vrije Force India-zitje in verband gebracht.