Het Formula One Management (FOM) wil graag de F1-kalender regionaliseren. Hierdoor wordt het voor teams en fans over de hele wereld efficiënter om naar de races te gaan.

Sean Bratches, de Commerciële F1-directeur van het FOM, maakt tegenover Sky Sports F1 zijn plannen duidelijk. Het idee is om voortaan niet meer continu te moeten pendelen tussen Europa en Amerika, maar om bijvoorbeeld alle Europese Grands Prix achter elkaar te plannen voor een bepaalde periode en dan een serie races in een ander werelddeel.

“We willen graag een balans creëren tussen Europa, Amerika en Azië”, zegt Bratches. “Idealiter vinden alle races plaats in één bepaalde regio, daarna gaan we door naar de volgende en dan weer verder. Het is zo efficiënter voor de teams om het hele circus te verplaatsen. Daarnaast weten ook de fans beter waar ze aan toe zijn. Zo weten ze bijvoorbeeld dat ze de komende maanden vroeg op moeten staan voor een Grand Prix, dat er de maanden daarna een middagrace is en tot slot een serie avondraces. Dat vinden we erg belangrijk.”

Over de mogelijke uitbreiding van de F1-kalender laat Bratches niets los. Hij herhaalt alleen de woorden van Liberty Media-baas Chase Carey, die laatst opperde dat “een race het middelpunt moet zijn van allerlei spectaculaire evenementen.”