De Formule 1 werkt aan een actieplan om het gebrek aan diversiteit in de sport te bestrijden. Dat laat topman Ross Brawn weten. Het actieplan is niet nieuw en komt er dus niet na Hamiltons oproep en de wereldwijde protesten tegen tegen racisme en politiegeweld. “Zowel intern als extern zijn we hier een paar jaar geleden al mee begonnen.”

Lewis Hamilton is de afgelopen dagen erg aanwezig op sociale media. De wereldkampioen uit zijn duidelijke mening over hetgeen er gebeurt in Amerika en de rest van de wereld. Hamilton wil zijn bereik gebruiken in de strijd tegen racisme. Ook de Formule 1 postte afgelopen week een tweet waarin het racisme veroordeelt, maar verder bleef het stil bij de F1-organisatie.

© Motorsport Images

Ross Brawn reageert bij Sky Sports op het hele gebeuren. Hamilton wees naar de Formule 1 en verweet dat de sport te stil bleef. Brawn geeft de wereldkampioen gelijk, al wordt er achter de schermen hard gewerkt. “Ik ben van mening dat de Formule 1 de afgelopen jaren heeft erkend dat we onze diversiteit en ons diversiteitsprogramma willen versterken. Zowel intern als extern zijn we hier een paar jaar geleden al mee begonnen”, aldus de sportief directeur.

Lees ook: Emotioneel betoog Hamilton: ‘Racisme niet erger geworden maar wordt nu gefilmd’

Volgens Brawn begint het probleem onderaan de autosportladder. “We zijn tot de conclusie gekomen dat de reden waarom we de Formule 1 zo weinig divers is, onderaan de ladder begint. Het start bij de basis en zelfs in scholen waar we vooral in de laatste twee jaar met de Formule 1 actief zijn. Daar zien we een sterke diversiteit in kinderen die betrokken zijn.” Brawn ziet ook vooruitgang. “Veertig procent van de kinderen die met onze programma’s in aanraking komen zijn meisjes, dus dat is al iets.”

Maar de Formule 1 moet actiever betrokken zijn, denkt Brawn. “We bekijken hoe we kunnen helpen aan de basis. Ik ben de laatste weken en maanden met een werkgroep aan het onderzoeken hoe we een karting-initiatief op poten kunnen zetten om kinderen op jonge leeftijd al bij de sport te betrekken.” Ondanks alle initiatieven mag de essentie van de F1 niet verloren gaan. “De Formule 1 is een wereld waar het om prestaties draait. Het gaat er om dat de beste wint, dat moet altijd zo blijven. We zullen niets forceren, maar we kunnen minderheidsgroepen wel een betere mogelijkheid bieden om in autosport actief te worden. Niet alleen als coureur, maar ook als ingenieur of op andere vlakken.”

Lees ook: Formule 1-collega’s geven gehoor aan Hamiltons oproep

Ross Brawn. © Motorsport Images