Erg populair is de Grand Prix van Turkije niet, maar onder coureurs is Istanbul Park zeer geliefd. Met name dankzij bocht 8.

 

Bocht 8 in Istanboel is de langste bocht van het seizoen. Sinds de race in 2005 op de kalender kwam, nam de faam van de bewuste bocht met het jaar toe. Ook dit jaar kijken coureurs er weer naar uit om deze bocht goed te nemen.

De linkerbocht is eigenlijk een lange haarspeldbocht van 640 meter. Het zal de coureurs dit weekend waarschijnlijk ruim acht seconden kosten om er doorheen te sturen. Gemiddeld krijgen de coureurs 3,5 G-krachten te verwerken, oftewel 3,5 keer het lichaamsgewicht. De piek ligt op 5 G. Ook voor een Formule 1-coureur is dat behoorlijk veel.

Misschien dat daarom de F1-rijders er niet altijd foutloos doorheen gaan. Bocht 8 is technisch lastig omdat het een drievoudige apex heeft, drie aansnijdingspunten in de bocht. Michael Schumacher nam vorig jaar bijvoorbeeld in de kwalificatie het laatste deel iets te wijd. Hij kwam hierdoor te wijd uit de bocht en spinde.

Toch is de bocht volgens de Mercedes-coureur minder lastig dan hij eruit ziet. “Een erg moeilijke bocht is het niet, maar hij duurt wel lang en is behoorlijk snel”, aldus Schumacher. “Het vergt veel van de banden. Hoe je de bocht neemt hangt erg af van hoe je je auto afstelt. Je moet dus compromissen sluiten.”

Zijn teamgenoot, Nico Rosberg, is een stuk enthousiaster over de bocht. “Het is een van de meest uitdagende bochten van het jaar. Als ik een eigen baan mocht ontwerpen, nam ik deze bocht daar zeker in op!”