*

Formule 1-wereld herdenkt Ayrton Senna: ‘Sempre Senna’

Marijn Sourbron

Marijn Sourbron

1 mei 2019 14:16

Formule 1-wereld herdenkt Ayrton Senna: ‘Sempre Senna’
Motorsport Images

Dag op dag 25 jaar geleden, op 1 mei 1994, overleed Ayrton Senna tijdens de Grand Prix van San Marino. De Formule 1-wereld herdenkt vandaag een van haar grootste namen. Op sociale media herdenken coureurs en teams de drievoudig wereldkampioen met de hashtag #SennaSempre.

Mika Häkkinen, in 1993 teamgenoot van Senna, herdenkt de Braziliaan met een fragment uit de persconferentie na de Grand Prix van Japan in datzelfde jaar. McLaren evenaart die race Ferrari’s record van 103 overwinningen in de Formule 1. “Het was een voorrecht om Ayrton mijn teamgenoot te noemen. Racen geeft ons veel, maar vaak neemt het ook dingen te vroeg van ons af”, stelt de Fin.

Ook bij McLaren zelf staan ze stil bij het overlijden van haar drievoudig wereldkampioen. Gary Wheeler, voormalig monteur van Senna, denkt terug aan een van Senna’s meest memorabele races: de Grand Prix van Europa in 1993. In de race, die plaatsvindt op Donington Park, rijdt Senna in de regen tijdens de eerste ronde van plek vijf naar plek een. Senna wint de race uiteindelijk met overmacht, op Damon Hill na dubbelt hij zelfs iedereen.

Lees ook: Het verdriet van Brazilië: Wat betekende Ayrton Senna voor zijn thuisland?

Jean Todt, voorzitter van de FIA, stond gisteren op Twitter al stil bij het overlijden van Roland Ratzenberger. Vandaag doet hij hetzelfde voor Senna.

Ook Williams, het team waarvoor Senna reed op het moment van zijn fatale crash, herdenkt haar voormalig coureur. Het team doet dat trouwens elke Grand Prix, want het logo van Senna is op elke Williams-bolide terug te vinden.

Foto: Motorsport Images

 

Honda, motorleverancier van McLaren tijdens Senna’s drie wereldtitels, staat stil bij de impact die Senna heeft gehad op de Formule 1, maar ook op de wereld.

Ook de huidige generatie coureurs herdenkt een van haar idolen. Zo ook Carlos Sainz, die zelfs nog niet geboren was op de dag dat Senna overleed. “Idolen zijn voor altijd idolen”, schrijft de Spanjaard.

Vijfvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton heeft zijn respect en bewondering voor Senna al veelvuldig verkondigd. Vandaag denkt de Brit terug aan hoe hij tijdens zijn jeugd geboeid raakte door de Braziliaan. “Je zal eeuwig doorleven”, besluit Hamilton.

Lees ook: Weblog: Senna for president? Het had zo maar gekund

Marijn Sourbron

Marijn Sourbron

Marijn Sourbron (1994) groeide op in de buurt van Max Verstappen, net over de grens in Belgisch Limburg. Volgt de Formule 1 van jongs af aan maar raakte echt geïnteresseerd toen Stoffel Vandoorne in de GP2 debuteerde. Misschien een beetje chauvinistisch maar Spa-Francorchamps is volgens hem toch echt het beste circuit ter wereld.