Nyck de Vries heeft de eerste poleposition in zijn Formule 2-carrière behaald in België. De Nederlandse Prema-coureur bleef kampioenschapsleider George Russell vier tienden voor.

De Vries was vanmorgen ook al de snelste in de vrije training. “Altijd mooi om je naam bovenaan te zien staan, maar vanmiddag gaat het er pas echt om”, zei hij daarover. In de kwalificatie ging De Vries opnieuw voortvarend van start, maar hij moest zijn snelle tijd inleveren omdat hij de baanlimiet had overschreden.

In zijn tweede run ging De Vries nog eens bijna een halve seconde sneller, zonder over de witte lijnen te gaan ditmaal, en sprong hij met stip van onderaan de tijdentabel naar de eerste plaats. Met vijf minuten te gaan, kon De Vries niets anders meer dan vanuit de pitbox toekijken hoe zijn concurrenten het ervanaf zouden brengen.

George Russell, Alexander Albon en Lando Norris noteerden allemaal snelle tijden in de eerste sector, maar konden niet tippen aan de tijd van De Vries in de tweede sector. Toen Antonio Fuoco stilviel op het rechte stuk Kemmel en er dus met geel werd gezwaaid, kon De Vries opgelucht adem halen. Ook Norris kwam tot stilstand en daarmee was de pole voor de Nederlander definitief.

“Het was eigenlijk niet de bedoeling om zo vroeg mijn tweede run te doen, maar omdat mijn eerste tijd werd afgenomen, wilden we er zeker van zijn dat we niet in verkeer terecht zouden komen”, verklaart De Vries, die millimeters te wijd ging in zijn snelle ronde. “Die tijd zou al goed genoeg zijn geweest voor pole. Het was dus frustrerend, maar uiteindelijk was het mijn fout. Dat ik nog geen tijd had staan, zorgde wel voor wat extra druk en spanning, maar ik wist het om te zetten in een nog snellere tijd. Mijn eerste pole, met zo’n groot verschil en op min of meer mijn thuiscircuit maakt me heel gelukkig.”

De Vries trekt met zijn eerste pole in de Formule 2 de goede lijn door uit Hongarije. Daar won hij voor de zomerstop de hoofdrace. Russell voert het kampioenschap aan met 171 punten, voor Norris (159) en Albon (141).  De Vries staat nu vijfde. Dankzij zijn pole komt hij in punten gelijk met de nummer vier, Artem Markelov (114).