De Formule 3 wordt met ingang van 2019 in een nieuw jasje gestoken en het kampioenschap zal vanaf dan ook in het voorprogramma van de Formule 1 worden opgenomen.

Dat hebben de Formula One Group en FIA World Motor Sport Council aangekondigd. De beslissing is de volgende stap in het stroomlijnen van de autosportladder, die in 2017 al begon met het omturnen van de GP2 in Formule 2.

Het nieuwe FIA Formule 3 Kampioenschap moet een grid van dertig auto’s tellen en zal, net als de Formule 2, onderdeel gaan uitmaken van het voorprogramma tijdens Formule 1 Grand Prix-weekends. De FIA zet voor 2019 in op negen of tien raceweekends voor het nieuwe Formule 3-kampioenschap, met twee races per weekend.

De Formule 3 rijdt vanaf 2019 in het voorprogramma van de Formule 1.

Hoe het nieuwe kampioenschap precies tot stand moet komen wordt niet gespecificeerd, maar vermoedelijk zal het voortkomen uit het samenvoegen van de GP3 en het huidige Europees Kampioenschap Formule 3 waar al langer over wordt gespeculeerd.

Voor het nieuwe kampioenschap wordt in 2019 ook een nieuwe auto geïntroduceerd, in de lijn van de huidige Formule 1-bolides. Dat betekent inclusief een halo. Wie de nieuwe auto en motor gaat construeren, is nog niet bekend.

Met de Formule 3 onder de Formule 1-paraplu kunnen fans alvast kennismaken met opkomende coureurs, terwijl het delen van een platform en podium met de Formule 1 ook de vernieuwde Formule 3 zelf ten goede zou moeten komen – bijvoorbeeld doordat de Formule 1 de klasse gaat promoten. Daarnaast moet het de doorstroom van coureurs uit regionale Formule 3- en andere opstapklassen bevorderen. De bedoeling is tevens ervoor te zorgen dat de kosten voor deelname aan het kampioenschap beperkt worden gehouden.