Volgens de Britse krant The Independent heeft het Roemeense Forza Rossa enige tijd geleden een licentie verkregen voor deelname in de Formule 1 en streeft het er nog altijd naar in 2015 op de grid te staan.

Forza Rossa is een Roemeens Formule 1-project waar aan gewerkt wordt door enkele van dezelfde mensen die zich momenteel met het – onder curatele geplaatste – team van Caterham bezighouden. Daar onder vallen onder meer ‘adviseur’ Colin Kolles en Constantin Cojocar, de Roemeense ex-voetballer die eerst (echt waar) schoonmaker was bij Caterham, maar sinds een paar weken directeur is van licentiehouder 1MRT en leverancier Caterham Sports.

Caterham Sports is van die twee de firma die personeel levert aan 1MRT en de bolides ontwerpt en construeert, maar ook de onderneming die zware schulden heeft waar zowel Caterhams oude eigenaar Tony Fernandes als de nieuwe investeerder Engavest niet voor wil opdraaien, wat heeft geleid tot onduidelijkheid over de eigendomssituatie, het vermoedelijke missen van twee Grands Prix en een zoektocht naar een nieuwe koper.

Volgens The Independent, dat een bij de rechtbank ingediend statement van Cojocar heeft ingezien over de situatie bij Caterham voor één van de rechtszaken die nu speelt, is hierdoor echter ook meer duidelijk geworden over de plannen van Forza Rossa.

In de statement valt volgens The Independent in de eerste plaats te lezen dat ‘Forza Rossa in juni van 2014 een intentieverklaring van de FIA heeft ontvangen die het toestemming geeft ergens in de komende twee jaren deel te gaan nemen aan de Formule 1’.

“Forza Rossa hoopt zelfs in 2015 al mee te doen, al begint de tijd daarvoor wel te dringen”, zo valt er verder te lezen. Een reden waarom Forza Rossa dacht dat deelname op zo’n korte termijn realistisch was, wordt ook gegeven: oorspronkelijk was het namelijk de bedoeling dat Caterham Sports ‘auto’s zou ontwikkelen en bouwen voor zowel Caterham als Forza Rossa’.

Nu de toekomst van Caterham Sports ongewis is, overweegt Forza Rossa volgens de statement van Cojocar ‘andere regelingen te treffen’. Cojocar geeft daarbij overigens nog wel aan dat het geld dat door de mensen achter Forza Rossa was beloofd om Caterham Sports te financieren, ‘niet is aangekomen’ en hij hierdoor – en doordat hij geen contact met ze kon krijgen – geen andere optie had dan Caterham Sports onder curatele te laten stellen.

Foto: wat gebeurt er achter de schermen tussen Caterham en Forza Rossa?