Volgens de Engelse tabloid Daily and Sunday Express staat Force India op het punt verkocht te worden. De Britse energiedrankenfabrikant Rich Energy zou de renstal, waar de Nederlandse zakenman Michiel Mol vijftien procent van de aandelen bezit, voor een slordige 220 miljoen euro willen overnemen. De verkoop wordt mogelijk al komende week aangekondigd, zo meldt de krant.

Er doen al lange tijd geruchten de ronde dat Force India, mede door de slepende juridische conflicten van de twee grootste aandeelhouders, van eigenaar gaat wisselen. Het team stuurde onlangs zelf nog een persbericht de deur uit om die te ontkrachten. “Er is geen aanbod van een andere partij”, zo liet Force India in een officieel schrijven weten. Nu dus wel, zo beweert de Daily and Sunday Express.

Force India’s grootaandeelhouder Vijay Mallya (hij bezit net als de Indiase zakenman Subrata Roy 42,5 procent) is al jarenlang in een verhitte rechtszaak verwikkeld met de Indiase fiscus. De voormalige miljardair en eigenaar van biermerk KingFisher en de gelijknamige luchtvaartmaatschappij zou in zijn geboorteland geld hebben witgewassen en belastingen hebben ontdoken. Mallya leeft al bijna twee jaar in ballingschap in Londen. De Indiase overheid heeft de Britse regering om zijn uitlevering gevraagd.

Rich Energy zou nu een consortium aanvoeren om de aandelen van Force India te kopen. Topman William Storey wil Red Bull, marktleider van de energiedrankjes en werkgever van Max Verstappen, op het Formule 1-podium gaan beconcurreren. “Formule 1 is het perfecte platform voor ons merk”, zegt Storey in de Britse krant. “Voor Red Bull werkt het prima.” Mocht Rich de renstal overnemen, dan zal het een oplossing moeten vinden voor Hype. Die energiedrankenfabrikant is al jarenlang partner van het team.

Force India eindigde de laatste twee seizoenen als vierde in het constructeurskampioenschap achter de grote drie: Mercedes, Ferrari en Red Bull. Michiel Mol verklaarde anderhalf jaar geleden nog tegenover Formule 1 magazine dat hij bij een goed bod zijn aandelenpakket (15 procent) wel wil verkopen.

Formula One World Championship 2012, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Sunday 13 May 2012 - Michiel Mol (NED) Sahara Force India F1 Team Co-Owner on the grid.