Red Bulls Pierre Gasly moet zich op voorhand opmaken voor een lastige thuisrace: de Fransman start als negende, en dan ook nog eens op de zachte banden, waar eigenlijk niemand op wil rijden. Een gok met de strategie lijkt nu zijn beste kans.

Lees ook: Vooruitblik: Battle of the Boys, bijna rijpe papaya’s en sputterende Pierre

“Alsof ze van gesmolten chocolade zijn gemaakt.” Zo omschreef Renaults Daniel Ricciardo de zachte Pirelli’s na de vrije trainingen. Geen wonder dan ook dat Ricciardo (die als achtste start) en vrijwel de gehele rest van de top tien in Q2 van de kwalificatie op mediums reden, zodat ze vanmiddag ook op die banden aan de race kunnen beginnen.

De enige twee coureurs uit de top tien die verplicht op softs moeten beginnen, zijn de nummer negen Gasly en nummer tien Antonio Giovinazzi. Dit omdat zij zich op die banden net door Q2 sleepten – en het op de meer duurzame, maar langzamere mediums waarschijnlijk niet hadden gered.

“Op deze banden wordt de eerste stint van de race gelijk al een uitdaging”, erkent Gasly, die weet dat niet alleen de coureurs voor hem voor mediums gaan, maar de coureurs buiten de top tien (die vrije bandenkeuze hebben) waarschijnlijk ook. “Ik verwacht althans dat niemand die kan kiezen, voor softs gaat.”

“Misschien is er echter iets dat we kunnen doen qua strategie, aangezien wij op een afwijkende bandencompound starten”, hoopt Gasly. “We moeten daar zeker naar kijken”, vindt hij.

‘McLaren is sterk’
Wat naar voren komen betreft, kan Gasly zijn borst natmaken: behalve dat Ricciardo voor hem staat en het Gasly twee weken geleden niet lukte de Renaults te verslaan, staan ook beide McLarens er voor. Hoewel teamgenoot Max Verstappen (de Nederlander start vierde) niet veel tegenstand van de McLarens verwacht in de race, geeft Gasly toe dat Red Bull had verwacht dat het er met de updates die het team en motorleverancier Honda hebben gebracht, beter voor zou staan. “Wij hebben echter ook duidelijk iets verkeerd gedaan in de kwalificatie”, haalt hij aan.

Lees ook: Verstappen verwacht geen problemen met de McLarens: ‘In de race zijn wij sneller’

Marko not impressed
Wat dat precies was, weet Gasly niet, al was zijn setup niet goed, vertelt hij. Hij denkt dat hij en zijn crew na de derde training (“waarin we dezelfde pace hadden als Max”) de verkeerde weg zijn ingeslagen met de afstelling. Verkeerde setup of niet, Gasly zal vanmiddag zeker iets moeten laten zien na een kwalificatie die Red Bull-topman Helmut Marko kort maar krachtig omschreef tegenover Auto, Motor und Sport. “Geen goed optreden.”