*

Gasly negeerde tot drie keer toe teamorder: ‘Pierre, it’s Christian’

Laurens Stade

Laurens Stade

15 juli 2019 16:46

Gasly negeerde tot drie keer toe teamorder: ‘Pierre, it’s Christian’

Red Bull-teambaas Christian Horner moest tijdens de Britse Grand Prix ingrijpen met een persoonlijke teamorder. De Red Bull-coureurs waren aan het jagen op de laatste podiumplek, op dat moment in handen van Sebastian Vettel. Gasly was langzamer omdat hij op oudere banden reed, en werd dan ook verzocht om de snellere Verstappen voorbij te laten.

Na de safety car rijden de twee Red Bull-coureurs kort achter elkaar op P4 en P5. Gasly zijn banden zijn al meer dan 10 ronden oud, Verstappen is tijdens de neutralisatie gestopt voor verse banden.

Het team verzoekt Gasly eerst nog om Vettel aan te vallen. Die aanval blijft uit en de Nederlander achter hem is sneller op de harde band. Het team wil daarom ook dat de Fransman Verstappen erlangs laat. Tot drie keer toe verzoekt zijn engineer dat ook maar het antwoord van Gasly blijft uit. Verstappen klaagt in ronde 26 dat hij ‘vastzit’ achter Gasly. De Nederlander heeft op dat moment een aanval van Leclerc afgeslagen en sluit aan bij zijn teamgenoot.

Lees ook: Gasly vierde tijdens Britse Grand Prix: ‘Mijn seizoen zit in een stijgende lijn’

Foto: Motorsport Images

‘Ik houd hem niet op!’
”Onthoud dat we op andere strategieën zitten”, vertelt Gasly’s engineer over de boordradio bij het opkomen van het startfinish gedeelte. ”Verlies geen tijd aan Max, laat hem erlangs als hij het probeert en volg hem dan”, klinkt het tweede bericht over de boordradio van Gasly bij het opkomen van Wellington Straight. Na dat bericht valt te zien dat Gasly een klein momentje heeft bij Luffield en wijd gaat.

Het volgende bericht volgt een ronde later op dezelfde plek. ”Houd Max niet op. Nogmaals, houd hem niet op.” Gasly lijkt daar ietwat gepikeerd te reageren: ”Ik houd hem helemaal niet op!'” Bij het uitkomen van Copse grijpt de teambaas eindelijk in: ”Pierre, Christian hier. Je moet Max voorbij laten. Jullie zitten allebei op een andere strategie.”

Gasly reageert meteen door het gas los te laten op Hangar Straight, waarmee hij zo’n twee seconden verliest en Verstappen voorbij laat. Uiteindelijk eindigt Gasly vierde. Verstappen wordt getorpedeerd door Vettel maar weet de finish alsnog als vijfde te halen.

Lees ook: Horner over Verstappen: ‘Doorrijden met zulke schade, dat is echt ongelofelijk’