Pierre Gasly weet naar eigen zeggen precies wat hem te wachten staat als Max Verstappens nieuwe Red Bull-teamgenoot in 2019. “Ik verheug me op het duel met Max.”

Ze zijn inmiddels 22 en 21, maar kennen elkaar al sinds hun prille tienerjaren: in 2010 stonden Gasly en de anderhalf jaar jongere Verstappen al samen op de grids in de karts, voor een race op het Italiaanse La Conca. Daar leerden ze elkaar kennen, of liever: leerde Gasly Verstappen kennen. “Ik stond alle vier de heats op pole, drie keer raden wie net achter met stond! Max was toen al erg agressief; duwde me gewoon van de baan. We eindigden twee van de vier races samen in het gras!”, lacht Gasly.

Lees ook: Verstappen: ‘Ik heb Red Bull wel laten weten wat wel en niet werkt qua teamgenoot’

Dus ja, de jonge Fransman ‘weet exact’ wat hem te wachten staat. Vrienden waren ze niet, in dat prille begin, vijanden evenmin. “We hadden respect voor elkaar en vochten mooie duels uit, maar hadden geen nauwe band.” Inmiddels wel. Door de jaren heen ontwikkelde zich een vriendschap: “Ondanks dat we verschillende paden bewandelden.” Verstappens route liep na de karts, via de Formule 3, lijnrecht richting de Formule 1. Die van Gasly kende de nodige omwegen, met na de Formule Renault 2.0, 3.5 en GP2 nog een uitstapje naar Japan.

Lees ook: Horner: ‘Max is nu de ervaren man, Red Bull zal meer naar hem kijken’

Dat hij bij Red Bull met Verstappen naast een coureur instapt die als superster wordt gezien, brengt druk met zich mee, al is dat voor Gasly niets nieuws. “Druk is er voor mij altijd geweest.” Gasly legde niet alleen een pad met omwegen af naar de Formule 1, maar kan ook niet bogen op een ex-Formule 1-coureur als vader of vermogende familie.

Presteren was altijd het devies. Als jonge karter die zijn ouders ‘alles zag geven’ voor zijn droom, als dertienjarige die uit huis ging naar een prestigieus autosportinternaat in Le Mans, en ook daarna als Red Bull-junior. “Daarom ben ik ook niet bang voor de druk volgend jaar bij Red Bull, want ik ben niet anders gewend.” En voor Verstappen is hij ook niet bang. Integendeel. “Ik verheug me op het duel met Max.”

In de FORMULE 1 special ‘Het jaar van Max’ vertelt Gasly uitgebreid over zijn relatie met Verstappen, zijn weg naar de Formule 1 en hoe hij in het leven staat: “Het is soms goed de Formule 1 los te laten en ‘normale’ dingen te doen voor iemand van 22.” ‘Het jaar van Max’, inclusief exclusief interview met Max Verstappen, is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.