Toro Rosso heeft zich bij de presentatie van haar 2019-auto geen concrete doelen gesteld. Het Italiaanse team heeft alle vertrouwen in het tweede jaar van de samenwerking met Honda en de nauwere relatie met topteam Red Bull: “Maar het is te vroeg om te weten waar we staan.”

Dat laatste verklaart Daniil Kvyat, die ondanks dat hij pas 24 is toch de ervaren man is bij Toro Rosso, met 72 Grands Prix achter zijn naam. Het merendeel reed hij voor Red Bulls juniorteam, nadat een korte periode bij het ‘A-Team’ Red Bull Racing geen succes werd. In 2018 was hij simulatorcoureur van Ferrari maar hij keert in 2019 terug bij Toro Rosso.

Kvyat keert na iets meer dan een jaar afwezigheid terug bij Toro Rosso.

“Wij werken keihard om een zo goed mogelijk totaalpakket neer te zetten, maar dat geldt ook voor de andere teams”, weet Kvyat, die denkt dat Toro Rosso er desondanks goed opstaat met de nieuwe STR14 – Honda voor 2019: “Want ze weten hier bij het team wat ze doen en ik kan voelen dat iedereen erg gemotiveerd en gefocust is, wat mij vertrouwen geeft voor de toekomst.”

Lees ook: Toro Rosso presenteert de STR14 – Honda voor 2019

Dat vertrouwen is er ook zeker bij teambaas Franz Tost, de man die jaren riep dat Toro Rosso vijfde in het WK moest worden zonder dat doel te halen, maar zich sinds het team met Honda werkt een stuk vrijblijvender opstelt.

“Het is, zoals altijd voor de start van een seizoen, te vroeg om een specifieke doelstelling voor ogen te nemen”, zegt Tost. “Voorlopig doen we dat dus ook nog niet. Wat me echter vertrouwen geeft, is hoe goed de technische samenwerking loopt met Red Bull Technology, hoe sterk Honda zich heeft ontwikkeld, hoeveel kennis we in eigen huis hebben en dat er een stel jonge, sterke coureurs voor ons aan de start verschijnt”, somt Tost op, waarbij hij onder meer doelt op hoe Toro Rosso op technisch vlak een stuk meer op het grote Red Bull zal steunen.

Lees ook: Horner: ‘Honda heeft een goede winter gehad, maar de vraag is wat de rest heeft gedaan’

Albon is in 2019 een nieuwkomer bij Toro Rosso.

Naast Kvyat is nieuwkomer Alexander Albon in 2019 de andere Toro Rosso-coureur. Ook de Thai doet niet aan doelen voor de lange termijn. “Dat heb ik nooit gedaan. Ik heb het elk jaar race-voor-race, stap-voor-stap en sessie-voor-sessie genomen. Met een doelstelling voor de langere termijn, leg je jezelf alleen maar onnodige druk op. Ik concentreer me dus gewoon op mezelf en dan zien we wel hoe het gaat.”