Nieuw in de Formule 1 Shop: een speciaal 1:43-model van Jos Verstappen in de Footwork FA14 waar hij in 1993 in Estoril zijn eerste echte Formule 1-test mee afwerkte.

De Footwork – Mugen-Honda FA14 van Verstappen komt in een mooie giftbox.

Eind september, 1993. Vriend en vijand kijken nog verrast naar de tijdwaarneming als de Footwork – Mugen-Honda weer de pits in komt rollen. De coureur die uitstapt heeft er net een tijd mee gereden die hem bij de Grand Prix van Portugal een paar dagen eerder de tiende plek op de grid had gegeven. Het is Jos Verstappen, die pas net zijn eerste echte Formule 1-testrondjes heeft gereden.

Ja, de Nederlander staat te boek als een groot talent. Hij heeft net de Duitse Formule 3-titel gewonnen en de 21-jarige Limburger heeft daarvoor in de Formule Opel Lotus en Nieuw-Zeelandse Formula Pacific ook zijn visitekaartje afgegeven. Maar in de Formule 1 gelijk zo instappen, dat doet iedereen wel even opkijken.

Verstappen weet met zijn optreden voor Footwork – dat later in de week een vervolg krijgt met een tweede testdag – ook de schijnwerpers op zich gericht. Hij krijgt later nog een test bij McLaren en wordt begin 1994 testcoureur bij Benetton. De rest is, natuurlijk, geschiedenis, maar met dit 1:43-model van Spark is nu het begin van Verstappens Formule 1-geschiedenis vereeuwigd.

Oog voor detail: de brandblusser-ring en externe radio met kabel zijn uniek op dit 1:43-model.

Deze replica van de Footwork FA14 is speciaal voor de Formule 1 Shop gemaakt, in een beperkte oplage van 300 stuks. Het model is uiteraard voorzien van Footworks zo frisse kleurstelling, een Verstappen-figuur – inclusief correcte helm – in de auto en komtmet een aantal verrassende details, zoals de rode ring van de brandblusser naast de cockpit, wat (vermoedelijk) voor het eerst op een 1:43-model is!

Normaal zijn dit soort details te klein voor deze schaal, maar dit model komt met nog een ander uniek detail: ook de externe radio met kabel is nagemaakt. De FA14 is verder uiteraard voorzien van de correcte sponsoring-uitingen.

Dit unieke model is vanaf nu verkrijgbaar in de Formule 1 Shop en komt in een speciale giftbox. De oplage is zoals gezegd beperkt op 300 stuks, waarbij elk exemplaar genummerd is. De 1:43 Footwork FA14 kost € 74,95 en is nu verkrijgbaar. Bestellen kan hier.

Een volledig overzicht van alle Verstappen-artikelen in de Shop vind je hier – van het eveneens unieke Max Verstappen 2016 Brazilië model in speciale giftbox zijn bijvoorbeeld nog een aantal exemplaren beschikbaar!