In een seizoen waar iedereen op nul is begonnen, is een verkeerde keuze met de setup snel gemaakt. In Oostenrijk waren de druiven ook meteen zuur voor Max Verstappen aangezien er maar één vrije training werd afgewerkt voor de sprintrace. “Gelukkig is de volgende (In Brazilië, red.) nog ver weg”, grapte de Nederlander vandaag in Paul Ricard.

Het circuit in Zuid-Frankrijk vormt met snelle bochten en tropische temperaturen weer een nieuwe uitdaging, zo voorspelt Verstappen. “Die snelle bochten zitten ook nog eens aan het einde van het rondje als de banden al flink op temperatuur zijn tijdens een pushrondje.” Het weekend in Spielberg begon met een verkeerde koers, zo bleek later. “Die was niet correct maar dat kun je dan niet meer veranderen. Daarnaast was Ferrari sterker dan verwacht en wij presteerden niet optimaal. Dan wordt het moeilijk vechten.”

Lees ook: Verstappen hoopt in heet Frankrijk ’te kunnen leren van laatste resultaat’

Foto: Getty Images

Het is ook niet één-twee-drie opgelost, legt Verstappen uit. “Sinds het begin van het jaar voelen we dat we in hogesnelheidsbochten door het gewicht van de auto iets toegeven. Daar moeten we nu omheen werken, dat is op de ene baan minder van invloed dan de andere. Je moet steeds zoeken naar een manier om de auto te roteren.”

“De auto’s zijn anders, je leert zoveel meer van een weekend dan bijvoorbeeld vorig jaar. Toen zaten we echt aan het eind van de doorontwikkeling. We moeten nu upgrades blijven meebrengen en ze moeten werken. Daar zijn we goed in gebleken de afelopen jaren maar dat biedt geen garanties. Dat moeten we ook dit jaar blijven laten zien. Het gewicht kost per definitie rondetijd, dat blijft een last en je lost het niet op met één upgrade.”

Charles Leclerc heeft in het begin van het seizoen een gat in punten geslagen, Verstappen heeft dat nu. “Wij moesten vanaf het begin in de achtervolging, zij hadden vervolgens uitvalbeurten en strategische missers waar wij weer van profiteerden. Na Melbourne hoopte ik op een ommekeer in de tweede helft van het seizoen, die kwam veel eerder dan verwacht. Dat kan dus altijd gebeuren, je kan geen fouten maken.”

Lees ook: Verstappen en Hamilton op gelijke hoogte in F1 Manager 2022