Max Verstappen heeft de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen. Nadat de als tweede gestarte Nederlander slecht wegkwam bij de start reed hij dankzij een indrukwekkende inhaalrace naar de overwinning. Polesitter Charles Leclerc leek de race te controleren, totdat Verstappen hem in ronde 67 terugverwees naar de tweede plek. Valtteri Bottas sloot de race als derde af.

Op voorhand waren de ingrediënten voor een mooie race aanwezig: een hongerige Leclerc op pole, Verstappen met een oranjelegioen achter zich op plek twee en de eerste Mercedes pas op plek drie. Direct na de start leek het gevecht echter doodgegooid te zijn, want Verstappen kwam slecht weg en viel terug naar de zevende positie.

Verstappen vocht zich echter sterk terug en lag al gauw op de vierde plek. Ondertussen controleerde Leclerc de race, met Hamilton in zijn kielzog. De race van de Brit was echter zo goed als over nadat hij naar binnen moest komen voor een nieuwe neus op zijn Mercedes. Met een vijfde plek aan het einde beperkte hij de schade in het kampioenschap.

Het moment tussen Verstappen en Leclerc. © Motorsport images.

Race naar podium
Ondanks de sterke pace van Verstappen leek Leclerc zo goed als zeker de race naar zich toe te trekken. Maar toen Verstappen voorbij ging aan Bottas voor de tweede plek, leek de overwinning ineens binnen bereik voor de Nederlander. Binnen enkele ronden reed hij het gat naar de Ferrari dicht en ging er in ronde 69 voorbij. Daarbij maakten de twee contact, wat Leclerc na de race als onrechtmatig beschouwde. Verstappen op zijn beurt noemde het ‘gewoon hard race’. Het is duidelijk, de twee voormalige kemphanen hebben elkaar weer gevonden. Het incident is nog niet afgedaan, de wedstrijdleiding gaat zich er nog over buigen.

Met zijn overwinning herhaalde Verstappen het kunstje van 2018 en won daarmee de Grand Prix van Oostenrijk voor de tweede maal op rij. De zege van Verstappen is de eerste niet-Mercedes overwinning van het seizoen en het is tevens de eerste Grand Prix-zege voor Honda sinds 2006.

Je zou het bijna vergeten, maar achter Verstappen, de Mercedessen en de Ferrari’s blonk Lando Norris in de McLaren uit met een zesde plek. Pierre Gasly was zevende, op een ronde achterstand van zijn teamgenoot. Carlos Sainz en de Alfa Romeo’s maakten de top tien compleet.

© Motorsport images.